Monica Lewinsky föreläser 18 mars

Klara K:s pristagare av Pingvinpriset, Monica Lewinsky, kommer till Sverige den 18 mars 2016 för att motta priset och medverka på seminariet ”The Internet of Humans – för en varmare ton på nätet”.

Exklusivt för Klara K gör Monica Lewinsky sitt första framträdande i Sverige och berättar om den virtuella stenkastning hon som 22-årig Vita Huset-praktikant utsattes för av en hel omvärld.

Efter nästan två decennier bryter hon nu tystnaden för hjälpa andra att stå upp mot näthat och offentlig förnedring som blivit vardag i sociala medier och många onlineforum.

Hur mobiliserar vi motkrafter mot gerillakriget på nätet?


Ur programmet (uppdateras löpande):

REGISTRERING 13.30-14.00

VÄLKOMNA
Eftermiddagens moderator är Camilla Wagner

NÄTHATETS ANSIKTE
Hur ser en näthatare ut? Skiljer sig mobbning på nätet från mobbning i rummet? Hur kan vi förebygga och motverka? Diskussion med Robert Aschberg, som i programserien Trolljägarna sökt upp och konfronterat näthatare i tv, forskaren Elza Dunkels, aktuell med boken Näthat, nätkärlek och nätmobbning och Sophie Gernandt, marknads- och kommunikationschef på mySafety, som tagit fram en försäkring mot näthat.

ÖPPENHETENS PRIS
Inrikesminister Anders Ygeman

JOURNALISTIKENS ANSVAR
I symbios med näthatet lever mediedrevet. Det som tidigare var ett antal artiklar i tryckt media sprids och vrids idag viralt och lever vidare i oändlighet. Vilket ansvar har journalistiken? Diskussion med Maria Rimpi, redaktionschef SvD, Douglas Roos, grundare Nyheter24-Gruppen, Jeanette Gustafsdotter, vd TU och Mats Svegfors, tidigare vd Sveriges Radio.

THE SHAME GAME
Klara K:s pristagare av Pingvinpriset, Monica Lewinsky, delar sin personliga berättelse om skammens pris som inte bara kostade henne anseende, vänner och karriär utan som även riskerade att förnedra henne till döds.