skip to Main Content

Grattis Catrin Ditz – årets offentliga chef

Klara K-medlemmen Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun, tog nyligen emot priset Årets Offentliga Chef. Priset delas ut av tidningen Offentliga Affärer.

Motiveringen lyder: Priset går till en person som har klarat av att leda sina medarbetare och fått dem med sig under en stor förändring. Personen lyckades på endast sju månader vända den nya oönskade organisationen och de missnöjda medarbetarna till en bra sammansatt organisation där medarbetarna känner sig stolta.

Grattis Catrin Ditz! Hur känns det här?

– Det känns fantastiskt roligt, ett kvitto på fina resultat och en utmaning att fortsatt leva upp till en så stor utmärkelse.

Du har sagt att du fick utmana Jante inom dig i uppmärksamheten kring priset. Hur menar du då?

-Vi är duktiga på samarbete, många beskriver det som en av styrkorna i svenskt ledarskap. Kanske gäller det alldeles särskilt i en kommun. Det är en komplex organisation och makten har ingen tydlig fokalpunkt, det är ju en demokratins grundpelare. Ibland har jag tänkt att vi kanske betalar med att inte våga se enskilda framgångar. Det här priset har utmanat mig i att våga stå där med pokalen och vara stolt och glad över en framgång. När jag tog emot priset sa jag att det inte finns några ensamma segrar, det är sant. Det är också sant att vi är många som behöver träna på att stå för framgång utan att direkt beskriva hur mycket vi har kvar att göra. Att fira segrar ger energi.

Att leda i förändring är ju bland det svåraste som finns. Vad var nyckeln i din framgång?

-Att lita på människor. Jag tror inte på det som jag hört så många säga; att vi människor inte vill förändras. Om vi blir litade på och får vara med i ett sammanhang så vill vi visst. Det synsättet tror jag är den viktigaste nyckeln till att lyckas leda i förändring.


Vill du också nätverka med oss? Klara K:s karriärnätverk finns i Stockholm och Uppsala. Klicka på respektive ort för att läsa mer.

Back To Top
Sök