Nätverket provade ekologiska viner

Dela i dina nätverk

Ekologiskt och/eller biodynamiskt framställda viner var det som gällde när Klara K:s Nätverk Stockholm drog igång 2016 med mingel och vinprovning hos Enjoy Wine & Spirits. 

Sommelier Fred Åkerman tog oss pedagogiskt igenom vinerna och svarade på alla de där frågorna som man behöver få svar på. Blir man mindre bakis av ekologiska viner? (Ja, kanske) Vilka druvor ska man undvika om man inte vill ha blå tänder? (Det har inte med druvan att göra, utan intensiteten i färgen).

Kvällen inleddes med en champagne, Cuperly Grande Reserve Carte Verte Brut. Druvorna kommer från en ekologisk odlare i Aube. Här fick vi bland annat lära oss att champagne med fördel kan öppnas dagen innan den ska drickas och stå i kylen tills det är dags att servera. Nej, bubblorna försvinner inte.

Fyra röda viner testades. Först ut var Musella Valpolicella Superiore. Ett fruktigt vin som med fördel kan drickas till en kalvstek eller kanske en svamppasta. Vinet är framställt biodynamiskt, men leverantören har ännu inte fått sin certifiering. En process som tydligen tar 15 år.

Nästa vin hette Les Débonnaires Chinon, och hade sitt ursprung i Loiredalen nära Atlantkusten. Smaken präglas av örter och mineraler, vilket gör den perfekt till något grillat med salvia och rosmarin.

Min personliga favorit var Famille Perrin Châteauneuf-du-pape ”Les Sinards”. Ett kraftigt rhonevin som passar utmärkt till vilt eller oxe. Druvornas karaktär byggs upp av de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt vid Medelhavet. På natten när mistralvinderna kommer in från havet, skyddas de unga vinstockarna av stenar som lagrat dagens värme. Det här vinet finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

Slutligen testade vi ytterligare ett rhonevine, Barrels and Drums Organic Cote de Rhone Village. Ett ganska strävt vin som behöver dekanteras. Vinet, som endast har 2 gr socker per liter, passar utmärkt till sjömansbiff, linsgryta eller lammkotletter. Det här vinet finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

Generellt kan man säga att vi i Sverige dricker bra viner. Ett bra vin behöver inte vara dyrt, men det kan vara svårare att hitta pärlorna i de lägre prisklasserna.

Tips på bra bordsvin som man alltid kan ha hemma:

Vitt: Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore

Rött: Umani Ronchi Montepulciano d’Abruzzo


Vill du nätverka med oss? Klara K:s karriärnätverk finns i Stockholm och Uppsala. Klicka på respektive ort för att läsa mer.

Mer att utforska

Nyheter

8 Trender som formar framtidens kommunikation

Klara Ks kommunikationspanel har tillsammans spanat fram hur vi kan framtidssäkra vår kompetens. Här kan du ta del av rapporten. Sätt dig gärna med din ledningsgrupp eller styrelse och poängsätt

Camilla Wagner

Camilla är tidigare ekonomijournalist med lång erfarenhet som ledarskapskonsult. I mer än 25 år har hon bevakat jämställdhet i svenskt näringsliv och var ansvarig för listan över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2000-2012. Med konkreta exempel och skarpa analyser tydliggör Camilla vilka hinder som ligger i vägen för jämställdhet och inkludering, vilka effekter det får och hur vägen framåt ser ut.

Kontakta oss

Fyll i formuläret eller ring direkt

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Bli medlem i Klara K-nätverket

Klara K är ett nätverk…

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Åsa Märs

Åsa är en erfaren förändringsledare som hjälper och agerar rådgivare för kommunikationsavdelningar i flera organisationer. De sista 15 åren har hon drivit större utvecklingsuppdrag och varumärkesförflyttningar. Utvecklingsarbetet har byggt på analys, förankring och medlemsengagemang. Som konsult leder Åsa många tunga opinions- och PR-projekt för stora organisationer. Åsa har arbetat som kommunikation- och planeringschef på LO och kommunikationschef på IF Metall och Polisförbundet.