skip to Main Content

Drottningadömen, jungfrur och universums ursprung

Alla vet att kyrkan frälst hedningar med svärdet, att vita kolonisatörer och missionärer med mer eller mindre våld omformat samhällen, deras kultur, värderingar, lagar. Vi får lära oss om det i skolan. Ingen motsäger det. Hur dessa samhällen en gång sett ut har vi börjat glömma bort. Vi kan se dem i dokumentärer på TV ibland.

Men ingen pratar om att männen gjort samma, systematiska omvandling av samhället ur ett könsmaktsperspektiv. Ingen minns hur samhället kan ha sett ut innan detta skedde, heller. Logiskt, eftersom man låtsas som att det aldrig hänt. Det finns fakta man skulle kunna berätta om i skolan, i historieböckerna, i dokumentärerna om antikens fornlämningar, i montertexterna på våra museer. Men icke.

Modell av Artemistemplet. Bild från Wikipedia.

Ingen förfasar sig över att Artemistemplet i Ephesus, ett av världens sju underverk, omdirigerades till tempel åt guden Apollon.

Eller att St Peterskyrkan i Vatikanen byggdes ovanpå ett tempel helgat till Roms viktigaste gudom, gudinnan Kybele. Journalisten och författaren Maja Hagerman har retat sig på att monumentala kvinnogravar kallas ”kungshögar”, medan den ”moderna” arkeologin bara tycker att termen är ”praktisk” och därför har sin plats i litteraturen 2017. Och så fortsätter det, i all oändlighet. Sedan tusentals år tillbaka och rakt in i framtiden.

Men nu vänder vi på det! Det låter så himla tråkigt att fokusera på det som tagits ifrån oss, gjorts mot oss. Det är roligare att tala om vad vi haft, som vi kan bära med oss inombords. Nu. Ett återfunnet arv att bottna sin självbild i. Några godbitar från mig till er:

Tänk, vad härligt! Att självaste Universum, är uppkallat efter det kvinnliga könsorganet – yoni! Vad vet väl en liten flicka, uppklädd i sin prinsessklänning och tiara på huvudet, om att under den rosa tyllkjolen döljer sig världsalltet med alla sina stjärnor och planeter?

Tänk att det funnits drottningadömen, innan de blivit konverterade till kungadömen. Drottningadömen där drottningen är regenten och kungen endast partner, som prins Philip, ungefär. Kush, forntidens Etiopien, är ett exempel.

Och tänk! Att ordet ”virgin”, den etikett som envist vidhäftas historiska kvinnor med makt, Jungfru Maria, jungfrudrottningar som drottning Kristina, Elisabeth av England mfl, inte handlar om kyskhet eller sexuell oerfarenhet. Jungfru, betyder ung fru, och fru betyder härskarinna. ”Virgin” är ett ord som handlar om att vara potent genom sitt språkliga släktskap med ordet viril.

Tänk! Även om vår värld i religionen, sägs skapad av en herre, så finns det ändå massor av världar som skapats av en fru. Världen i den grekiska mytologin skapades av moder jord, Gaia. Hon skapade världen helt ensam. Hon gav liv till planeter, till dag och natt, berg och hav. Helt utan manlig inblandning. Födde dem, som en kvinna föder ett barn. Detta var den ursprungliga kreativa kraften, den viktigaste formen av kreativt skapande någonsin.


Vill du kommentera? Välkommen till vår Facebooksida!

Back To Top
Sök