skip to Main Content

Sluta döma andra föräldrar, Jessica Lotorn!

Account Manager Jessica Lotorn frågar sig idag på Expressens debattsida varför man skaffar sig barn om man inte vill umgås med dem. Det är egentligen inte en fråga hon vill ha svar på. Egentligen vill hon bara dela in människor i bra och dåliga föräldrar. Hon själv är tydligen en god förälder. Vilken grupp tillhör du?

När man arbetar med jämställdhetsfrågor får man ofta höra att om kvinnor bara stöttade varandra så skulle allt lösa sig. Den här seglivade myten har jag på många sätt lyckats slå hål på. De tusentals kvinnor på höga positioner jag intervjuat under åren är eniga. De har fått fantastiskt stöd av andra kvinnor. På alla punkter utom en. Mammarollen. Du får vara hur framgångsrik som helst, så länge du också hämtar tidigt på dagis, gör långkok och har ett perfekt hem. Forskning från Försäkringskassan visar också att ju högre inkomst en kvinna har, desto fler timmar lägger hon på det oavlönade hemarbetet. För att kompensera sin kvinnlighet, liksom.

Normen för en man är inte alls lika starkt kopplad till hur han är som pappa, så den här sortens debatt blir, avsiktligt eller ej, riktad till kvinnor.

Jessica Lotorn hävdar i svepande ordalag att människor ljuger för förskolan för att slippa umgås med sina barn.

”Jag känner till alldeles för många människor som tar varje chans för att slippa vara tillsammans med sina egna barn.”

Ingen statistik styrker detta utan är bara hennes egna iakttagelser. Så kallad anekdotisk bevisföring. Hur utbredd denna beröringsskräck med vår egen avkomma är framgår inte, men enligt artikelförfattaren förekommer det ”allt för ofta” för att få ”egen tid”. Som exempel på egen tid nämner hon städning. Den härliga syssla som vi ju alla längtar mer efter än våra barn…

Jag har själv tre barn och har aldrig hört talas om något barn som aldrig får semester. Däremot minns jag att förskolorna behövde få in lapparna om semester väldigt tidigt, vilket innebär att många ännu inte vet hur det ser ut och därför tvingas gardera sig.

Människor lever i allt mer komplexa sammanhang som gör det svårt att i april veta hur sommaren ser ut. Alla har inte heller en fast anställning med nio-till-femjobb, utan är för sin försörjning tvungna att på kort varsel acceptera uppdrag.

Så grattis Jessica Lotorn. Du vinner priset för den föräldern som hämtar tidigast på dagis. Däremot får du usla poäng i tolerans och medkännande för dina medmänniskor som av olika skäl inte gör samma val som du.

Du är dock inte ensam. Just nu pågår det en prettokampanj där den ena kvinnan efter den andra förhärligar sitt föräldraskap genom att demonisera andras. Är det inte tider på förskola, så är det mat (du kokar väl barnmat själv) eller faran med internet (paddan är inte din barnvakt). Lägg ner dina pekpinnar! Vi kan diskutera dessa frågor utan att skuldbelägga redan pressade småbarnsmammor.

För en mer sansad debatt har vi avaktiverat kommentarsfältet här och hänvisar istället till kommentarsfältet på Facebook.

Back To Top
Sök