Peter Springare skrämmer mig

Dela i dina nätverk

När Örebropolisen Peter Springare säger att han vill förinta alla vänsterjournalister fryser mitt blod till is. Om jag är vänsterjournalist eller inte, är ointressant i sammanhanget. I Peter Springares fan club är alla feminister och icke-rasister vänster.

Det här känner jag igen från min tid på Veckans Affärer då jag bloggade och skrev krönikor om just jämställdhet i näringslivet. Jag lärde mig snabbt att vissa ord triggade särskilt mycket. Ibland lydde inte fingrarna när dessa ord skulle skrivas ut och jag var tvungen att ta sats för att utföra tangenttryckningarna. Mitt enda mantra var ”de får inte vinna.”

Och låt dig inte luras. Trollen är inte bara misslyckade, arbetslösa unga män i knäckebrödsbältet. De tillhörde inte Veckans Affärers kärnläsare…

Vi spårade till slut en del av hatarna och fann höga chefer både i näringslivet och på myndigheter.

Inte bara jag själv blev hotad, utan mina barn skulle också dö. Så, ja. Jag blir livrädd när jag ser att gruppen Stå upp för Peter Springare har nära 200 000 medlemmar. I flödet hånas Gudrun Schyman och man uppmanar till upprop mot en ny moské i Halmstad. En helt vanlig dag i hatfabriken.

Att bli utsatt för systematiskt hat är en väldigt märklig upplevelse. Lite som en blandning av att vara rädd för spöken och att jaga en surrande mygga som kommit in i sovrummet en ljummen sommarnatt.

Du vet rationellt att de är fega kräk som aldrig skulle våga stå för sina äckligheter öppet. Ändå surrar deras ord i ditt huvud och håller dig vaken om nätterna.

För mig blev det till slut för mycket. Jag slutade sova, fick andningssvårigheter, glömde saker, svimmade… Ja, ni fattar. Jag blev sjuk och tvingades till slut omprioritera mitt liv och valde en mindre publik roll. Det är gott och väl. Nya krafter har tagit över megafonen.

Tyvärr har även trollen fått nya krafter och ju mer de hörs desto mer normaliseras hatet.

Jag tror inte att Peter Springare kommer att ringa på min dörr med draget tjänstevapen för att ”förinta” mig. Men bland hans 200000 fans kan det mycket väl finnas en ny John Ausonius, Anders Breivik, Peter Mangs eller Anton Lundin Pettersson som känner att hans sjuka tankar blir normala i den hårda retoriken som en representant för svenska rättsstaten använder.

Så ja. Jag är rädd. Och vem ska jag vända mig till om jag behöver skydd? Polisen?


Nyhetsmediernas ledarskribenter, kommentatorer och krönikörer är bland de mest hotade och trakasserade i mediebranschen. Och det gäller inte minst de kvinnliga medarbetarna.

Därför genomför branschorganisation TU – Medier i Sverige och nätverket Klara K en undersökning av hur förhållandena ser ut för just kvinnliga opinionsbildare, kommentatorer, debattörer, nyhetsanalytiker och krönikörer. Men också om vilka effekter hoten och trakasserierna får för dem som utsättas. Om du fått den enkäten hoppas vi att du vill svara på den. Resultatet presenteras vid ett särskilt seminarium innan sommaren, samt under Almedalsveckan i Visby.


Vill du kommentera? Välkommen till vår Facebooksida.

Mer att utforska

Nyheter

8 Trender som formar framtidens kommunikation

Klara Ks kommunikationspanel har tillsammans spanat fram hur vi kan framtidssäkra vår kompetens. Här kan du ta del av rapporten. Sätt dig gärna med din ledningsgrupp eller styrelse och poängsätt

Camilla Wagner

Camilla är tidigare ekonomijournalist med lång erfarenhet som ledarskapskonsult. I mer än 25 år har hon bevakat jämställdhet i svenskt näringsliv och var ansvarig för listan över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2000-2012. Med konkreta exempel och skarpa analyser tydliggör Camilla vilka hinder som ligger i vägen för jämställdhet och inkludering, vilka effekter det får och hur vägen framåt ser ut.

Kontakta oss

Fyll i formuläret eller ring direkt

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Bli medlem i Klara K-nätverket

Klara K är ett nätverk…

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Åsa Märs

Åsa är en erfaren förändringsledare som hjälper och agerar rådgivare för kommunikationsavdelningar i flera organisationer. De sista 15 åren har hon drivit större utvecklingsuppdrag och varumärkesförflyttningar. Utvecklingsarbetet har byggt på analys, förankring och medlemsengagemang. Som konsult leder Åsa många tunga opinions- och PR-projekt för stora organisationer. Åsa har arbetat som kommunikation- och planeringschef på LO och kommunikationschef på IF Metall och Polisförbundet.