skip to Main Content
Lars Einar Engström

En sexists funderingar

Behövs det mer forskning? Absolut, säger forskarna. Verkligen? Till vad? Jag vet inte hur många rapporter jag sett från hela världen de senaste tio åren och alla pekar åt samma håll. Låt mig först sammanfatta de dystra rapporterna så slipper ni läsa dessa. Kvinnor förtrycks. Kvinnor har sämre chanser att göra karriär. Kvinnor våldtas oftare än män. Kvinnor har lägre löner. Småflickor blir bortgifta med gamla gubbar. Kvinnor säljs och köps i alla jordens länder. Kvinnor misshandlas. Kvinnor förvägras bestämma över sina egna kroppar, allt oftare i flera länder.

Jag kan fortsätta, men det blir tradigt. Och vad är anledningen till allt detta eländes elände? Männen? De arma krakarna. Kvinnorna har ingen del i detta? Offerkofta? Traditioner? Kultur? Jag läser forskning som påstår att männen är: Omedvetna, kulturens fångar, gör som sina fäder, är rädda för sina manliga kompisar, en del säger sig veta vad kvinnor ”behöver” och dom slår inte om dom inte blir retade, männen är störda i huvudet, männen respekterar inte kvinnor, en del män sägs hata kvinnor.

Rapporterna kring mångfald är entydiga. Mixade grupper är bättre än om alla är likadana. Kan ni tänka er? Wow! Mångfald är bättre är enfald.

Är kvinnor farliga?

Ja kvinnor är farliga. Dom kan ta min plats i maktens korridorer. Ta mitt jobb. Kanske till och med ta min fru? Behövs männen eller bara deras spermier?

Vem blir sexist?

Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli. Det är inte konstigare än så. Du föds inte till att bli sexist, eller att döda, eller att våldta, eller att misshandla, eller att skattefuska eller att strunta i att göra läxan. Du lär dig allt detta. Kunskaperna kommer från din omgivning. Barn är oskyldiga. Barn vill vara vän med alla, vill bli omtyckta, älskade, sedda för vad dom är och vilka dom är. Inte helt olika staffevalpar. Tro mig vad ni än tycker er se när er lilla pojke absolut vill ha ett maskingevär i julklapp så gå inte på det där med att det skulle ligga i generna. Om det är så att gossen tidigt vill lära sig att döda och ni som föräldrar hjälper honom på den resan så är det något annat fel på er eller på pojkstackarn. Så hjälp honom och led in honom på något annat.

Vem är sexist? 

Inte bara män. Sexismen har inget kön. Vilket många människor felaktigt har inbillat sig. Sexisten och sexismen är ett förhållningssätt till livet och andra människor. En ism alltså. Kusin med rasismen. Sexism är någonting du lär dig, det sitter inte i generna. Om det skulle sitta i generna så kan vi ju lägga ner nu. Loppet är kört. Men genteorier, det är något som stöds av media och böcker, Hollywood och idrottsrörelsen och varje gång det avslöjas att någon sagt något sexistiskt och kränkande så blir det rubriker och förvåning. Men media är väl glada? Dom grabbarna och brudarna, och journalisterna, vet… Att lösnummer säljer och att grottmannen och grottkvinna lever i ryggmärgen på många av oss och vi nickar och ler…och ibland  förväntas vi alla att förfasa oss. ”VA! Sa hen så?! Och trollfabriken på sociala media trivs och drivs vidare i gyttjan.

Hatar män kvinnor?

Ja, det finns säkert många män som hatar kvinnor. De flesta män ibland, dock inte hela tiden. Och många kvinnor hatar män. Ibland. Precis som vissa av oss hatar mygg och vissa hatar fästingar. Vi är olika och ändå lika, vi kvinnor och män. Och visst. Vi kan prata om mänskliga rättigheter och skicka en slant till behövande, vara med på seminarier och leka kloka och vuxna, och sen går vi hem och kryper ner under täcket och drömmer om att vi är Lisbeth Salander eller Brad Pitt och hämnas och slår ihjäl varenda kotte så fort vi blivit kränkta. Eller laddar automatkarbinen. Fast bara i fantasin så klart, för innerst inne är vi civiliserade och snälla folkpartister, allihop. (Just ja, Liberalerna heter dom nu, sedan dom kopierade IL Recyclings logotype och gjorde en ståtlig fallos. Men den fallosen verkar dom märkligt nog stolta över).


Vill du kommentera? Välkommen till vår Facebooksida.

Back To Top
Sök