Vem äger jorden? – Guatemala dag 2

Dela i dina nätverk

I skrivande stund har vi hunnit med tre officiella möten. Det första ägde rum hemma hos ambassadör Georg Andrén och hans fru Maria, där vi fick frukost och en bra uppdatering av läget. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att mycket har hänt, men inget har förändrats.

IMs generalsekreterare Ann Svensén och jag hos Maria och Georg Andrén i deras hem i Guatemala City. (Foto: Isadora Bennet)

Nästa möte var hos FNs kommission för mänskliga rättigheter. Bilden vi fick här stämde väl överens med den vi fick hos familjen Andrén, men presenterad ur ett FN-perspektiv.

Får en dragning av FNs kommission för mänskliga rättigheter i Guatemala. (Foto: Isadora Bennet)

Och nyss avslutade vi rundabordssamtal med representanter från olika urbefolkningars beslutande organ.

Några frågor var genomgående. Rasismen mot urbefolkningen är så djupt rotad att det inte finns någon ljusning. Trots att Guatemala har ratificerat den sk urbefolknings- och stamfolkskonventionen (ILO 169), så exproprieras deras marker av näringslivet och staten utan konsultation. Det råder också en stor otydlighet om vad som avses med konsultation och vilka som ska konsulteras.

Vid samtalet med representanter från urbefolkningen fick vi en tydlig bild om vad inbördeskrig och konflikter fått för konsekvenser.

1972 startade inbördeskriget. En by drabbades av inte mindre än 114 massakrer på kort tid där fem eller fler personer mejades ner urskiljningslöst. Det grova våldet splittrade familjer. Delar hamnade i kåkstäder, styrda av paramilitärer. Andra flydde upp i bergen för att slippa hamna i kläm mellan militären och gerillan. Under de 24 år som kriget pågick tvingades de som levde i kåkstäderna bl a att förstöra odlingar för släktingarna i bergen.

José Louis och Maria är båda ordförande i sina respektive byråd. (Foto: Isadora Bennet)

Idag bedrivs kriget mot urbefolkningen mer av näringslivet. Det kanadensiska gruvbolaget Marlins övergrepp mot urbefolkningen för sin nickelgruva ekade ända till Sverige. Kanske för att första, tredje, fjärde och sjunde AP-fonderna tillsammans investerade uppskattningsvis 240 miljoner kronor av svenska pensionssparares pengar i företaget. Trots att människor våldtogs, lemlästades och mördades under det våldsamma övertagandet av marken.

Det är inte svårt att förstå att just respekt för sina rättigheter och sina sedvänjor, liksom rätten till sin mark står allra högst upp på urbefolkningens önskelista.

Om detta ska vi prata mer ikväll när vi träffar Guatemalas ombudsman för mänskliga rättigheter. Återkommer!

 

Mer att utforska

Klara K-dagen

Klara K-dagen 2024

Framtidens ledarskap Ärligt talat, kommer ännu en stor omorganisation att lösa era problem eller är det något skav som ni försöker undvika? Och hur ska vi hantera den nya generationen

Nyheter

10 Trender som formar framtidens ledarskap

Klara Ks ledarskapspanel har tillsammans spanat fram hur vi kan framtidssäkra vårt ledarskap utifrån trender av både nationell och global karaktär. Har du till exempel koll på generation genväg eller

Åsa Märs

Åsa är en erfaren förändringsledare som hjälper och agerar rådgivare för kommunikationsavdelningar i flera organisationer. De sista 15 åren har hon drivit större utvecklingsuppdrag och varumärkesförflyttningar. Utvecklingsarbetet har byggt på analys, förankring och medlemsengagemang. Som konsult leder Åsa många tunga opinions- och PR-projekt för stora organisationer. Åsa har arbetat som kommunikation- och planeringschef på LO och kommunikationschef på IF Metall och Polisförbundet.

Camilla Wagner

Camilla är tidigare ekonomijournalist med lång erfarenhet som ledarskapskonsult. I mer än 25 år har hon bevakat jämställdhet i svenskt näringsliv och var ansvarig för listan över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2000-2012. Med konkreta exempel och skarpa analyser tydliggör Camilla vilka hinder som ligger i vägen för jämställdhet och inkludering, vilka effekter det får och hur vägen framåt ser ut.

Kontakta oss

Fyll i formuläret eller ring direkt

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Bli medlem i Klara K-nätverket

Klara K är ett nätverk…

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR