skip to Main Content

Om Anders Borg varit kvinna hade hon varit väldigt ensam idag

”Du är för snäll”, säger min kollega när jag ber henne läsa min första text om Anders Borgs fylleslag på Husarö i helgen. ”Hade det varit någon annan hade du sågat honom vid fotknölarna.”

Hon har rätt. Jag vill fortfarande att Anders Borg ska vara den där tydliga feministen som är för kvotering i bolagsstyrelser. En av de få ministrarna i den förra regeringen som faktiskt kallade sig själva för feminister.

Att han nu kallat kvinnor för hora och dragit fram sitt kön för att få igång en snoppmätartävling (på riktigt, är han fyra år eller?) är en lika stor besvikelse som om det visade sig att Justin Trudeau (Kanadas premiärminister) skulle vara hustrumisshandlare. Jag vill inte att det ska vara sant.

Istället vill jag att texten ska fokusera på reaktionerna i hans kommentarsfält, som är minst sagt överslätande och får det att låta som att hans uppförande är att likställa med att ha dansat på bordet eller råkat stoppa in klänningen i trosorna när han varit på toaletten… (ok, det där sista handlade mer om mig). Men om man ska skriva om överslätande kanske man ska försöka undvika att vara överslätande.

Om det som rapporterats stämmer har Anders Borg, genom att blotta sig, gjort sig skyldig till brott som kan leda till upp till två års fängelse. Att kalla kvinnor för hora och slampa är inget annat än kvinnoförakt. Det är faktiskt i samma liga som Donald Trump med hans ”grab them by the pussy.” Kanske värre.

Anders Borg är också besviken på sig själv. Han skrev det här idag på Facebook:

”Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt.

Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende.”

Kommentarerna på inlägget gör mig mörkrädd.

Varför var det ingen som stoppade honom innan det gick för långt?”, undrar några. Ointressant. Han är fortfarande ansvarig för sina handlingar.

”Vad är det för kompisar, som ringer Aftonbladet”, undrar några andra. Igen, ointressant. Han är fortfarande ansvarig för sina handlingar. Anders Borg är inte offer för en mediekonspiration. Han är förvisso inte längre i politiken, men han rider fortfarande på vågen av sin offentlighet och han har stor makt.

Den här typen av inlägg är försök att sprida skulden. Upphör! Så vitt jag förstår har Anders Borg frivilligt inmundigat alkoholen. Frivilligt tagit fram sitt kön. Frivilligt skrikit kvinnoförnedrande kommentarer osv.

Sedan har vi de överslätande kommentarerna:

”Välkommen till klubben” – Ehh, vilken klubb är det? Fylledrängsklubben? Kan inte alla som är medlemmar i den klubben bära klubbemblemet tydligt så att vi kan undvika er.

”Det här visar att du är mänsklig” – Var det någon som trodde att Anders Borg var något annat än människa? Måste man bete sig som ett svin för det?

”Ingen tog ju fysisk skada…” – Är det bara när någon tar fysisk skada som det anses vara allvarligt? Vilka brott kan vi då stryka från brottsbalken? Id-kapningar? Bokföringsbrott? Att blotta sig för barn i parken?

”Shit happens, det har hänt oss alla…” – Att få punktering kan bokföras på ”shit happens”-kontot. Likaså att tappa sin iPhone i vattnet när du hoppar i båten. Här passar det bättre med ”I did shit”. Det var aktiv handling och inte en olyckshändelse. Och nej. Det har inte hänt alla.

Och så förstås Gert Fylking, vår rikssexist, som beklagar att han missade denna ”roliga” fest och att han gärna hade deltagit i snoppmätartävlingen. Kul grej, liksom. Med sådana vänner behöver Anders Borg inga fiender idag.

Ska vi då kölhala Anders Borg idag? Nej, det ska vi naturligtvis inte. Vi må vara besvikna, men vi ska inte hata. Men vi kan inte heller försvara eller bagatellisera. Det som händer i Anders Borgs kommentarsfält är en tydlig påminnelse om vilken skillnad det är mellan män med makt och kvinnor med makt när de gör bort sig.

Hade Anders Borg varit kvinna hade hon varit väldigt ensam idag.

Klara K verkar för ett jämställt arbetsliv. Gilla oss på Facebook här. Vill du även ha Klara Ks nyhetsbrev kostnadsfritt? Anmäl dig här.


Vill du kommentera? Välkommen till vår Facebooksida.

Back To Top
Sök