Dela i dina nätverk

Kan ett samhälle som legaliserar sexköp någonsin bli jämställt och fritt från våld?

Det här är en sådan fråga där vi behöver koppla på vår allra största holistiska kapacitet. I samma stund som vi tillåter män (jo, det är mest män) att köpa kvinnor så har vi degraderat kvinnorna till varor.

Vi kan förfäras över att kvinnor kidnappas, luras eller lockas till att bli sexslavar, sk trafficking. Hur kan de få ske? frågar de flesta av oss. Frågan vi bör ställa oss är istället; Varför finns det en marknad? Varför vill vissa personer äga andra personer och utöva sin makt på ett så vidrigt sätt?

Just nu befinner jag mig i New York och idag, måndag, börjar årets CSW (Commission on the Status of Women). En årlig konferens ordnad av FN om jämställdhet i världen.

Igår kväll tjuvstartade vi hos svenska representationen i New York med ett möte om initiativet She Decides.

She Decides är ett fantastiskt initiativ som gör mig sjukt stolt över att vara svensk. När Trump blev president bestämde han att NGOs (Non-Governmental Organizations) som arbetade för kvinnors självbestämmande över sin sexuella hälsa inte längre skulle få bistånd, den sk Global Gag Rule.

Sverige, tillsammans med Holland, tog då ledningen och bestämde sig för att gå in och täcka upp för de förlorade intäkterna, för att arbetet skulle kunna fortsätta . Hurra!

Just i synen på prostitution skiljer sig dock Sverige och Holland och just nu löper vi därmed en stor risk att svenska biståndspengar kommer att gå till organisationer som arbetar för att legalisera prostitution.

En sådan utveckling skulle vara extremt farlig för kvinnor, och inte bara för prostituerade. För det som kan köpas kan också ägas, säljas, stjälas och kontrolleras.

Mer att utforska

Nyheter

8 Trender som formar framtidens kommunikation

Klara Ks kommunikationspanel har tillsammans spanat fram hur vi kan framtidssäkra vår kompetens. Här kan du ta del av rapporten. Sätt dig gärna med din ledningsgrupp eller styrelse och poängsätt

Camilla Wagner

Camilla är tidigare ekonomijournalist med lång erfarenhet som ledarskapskonsult. I mer än 25 år har hon bevakat jämställdhet i svenskt näringsliv och var ansvarig för listan över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2000-2012. Med konkreta exempel och skarpa analyser tydliggör Camilla vilka hinder som ligger i vägen för jämställdhet och inkludering, vilka effekter det får och hur vägen framåt ser ut.

Kontakta oss

Fyll i formuläret eller ring direkt

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Bli medlem i Klara K-nätverket

Klara K är ett nätverk…

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Åsa Märs

Åsa är en erfaren förändringsledare som hjälper och agerar rådgivare för kommunikationsavdelningar i flera organisationer. De sista 15 åren har hon drivit större utvecklingsuppdrag och varumärkesförflyttningar. Utvecklingsarbetet har byggt på analys, förankring och medlemsengagemang. Som konsult leder Åsa många tunga opinions- och PR-projekt för stora organisationer. Åsa har arbetat som kommunikation- och planeringschef på LO och kommunikationschef på IF Metall och Polisförbundet.