Lars Einar Engström

Dela i dina nätverk

Ibland känns det som om att det där med lönerna fixat…

Låt mig citera, något förkortat av mig, och ja, siffrorna är från i år: ”En kvinna i Uppsala län inom ett tjänstemannayrke tjänar i snitt 31 585 kronor i månaden. Att jämföra med männens snittlön, samma kategori: 41 697 kronor. Bland kvinnor inom yrken som klassas som ”arbetare” i LO:s rapport är snittlönen 17 701 kronor. För en man: 24 914. En tjänstemannakvinna tjänar näst bäst i Sverige. Men cirka 10 000 kronor mindre i månaden jämfört med en man i samma yrke.” (SVT, 8 mars 2018).

Lönegapet mellan kvinnor och män är ett årligen återkommande diskussionsämne. Men låt oss inte lura oss själva nu och tro att det på allvar är ett område som fackföreningar och arbetsgivare är intresserad av på riktigt. Det är de inte, men frågan brukar dammas en gång om året, och då sägs det: Detta måste vi göra någonting åt. Och dom tvingas att göra, men intresse? Nja…

I Sverige kom, 1947, ”lika lön för lika tjänst” tanken, för statligt anställda, på papperet alltså, och 1960 slog ”arbetsmarknadens parter” dåvarande SAF och LO fast att ”slopa kvinnolönerna” för kvinnor ansågs nu kunna utföra ett arbete nog så gott som en riktig karl. Och 1994 blev löneskillnader beroende på kön förbjudet, enligt lag. Inget intresse? Vadå, detta har ju debatterats i många år? Absolut, men om intresset fanns på riktigt, så skulle löneorättvisor ha fixats till för många år sedan. Vill ni veta sanningen?

För många män är detta i grunden en icke-fråga.

Men det gäller inte ”bara lönen”, nu idag. Kvinnor arbetar fortfarande mer deltid än män och får lägre pension. Arbetar mindre på det ”riktiga arbetet” alltså. Hemarbete och barn är i grunden ointressant och är väl i själva verket kvinnans lott? Nu som då. Nya generationerna då? Allt skulle ju bli annorlunda? Yeah, right, i Vasastan kanske, jag ser gossar med barnvagn. Men Sverige är större än så.

Att alla människor har lika värde har aldrig påverkat lönesättningen. Det kan väl inte vara så att många män fortfarande anser att ”lika lön för lika arbete” inte ska gälla? Anser män 2018 att de är mer värda än kvinnor? Smartare än kvinnor? Presterar mer?

Det spelar nämligen ingen roll vad forskningen och statistiken säger, angående studieresultat och resultat på arbetet, män är bäst. Fakta har aldrig bitit när silverryggarna säger ifrån.

Jag tänker ibland på ett gammalt exempel som togs fram för några år sedan, att en bilmekaniker tjänar mer än en barnmorska. Ganska självklart egentligen. Det är ju olika jobb. Men, vadå? Bilen lämnade man ju inte till vem som helst. Det skedde alltid en noggrann koll bland oss grabbar innan vi lämnade bilen till någon verkstad. Ständiga frågan var: Vet du någon bra bilmekaniker? För det där var viktiga saker och ingenting som vi grabbar ville slarva bort. Jag menar, barnmorska, tja, föda barn, hur svårt kan det vara egentligen? Kvinnor i alla tider har ju fött barn. En bil ska jag ju ha i flera år, kanske 10 år eller längre, innan du byter, det är ju en investering. Barn repar sig alltid.

Lönesättningen inom alla områden av arbetslivet talar till kvinnans nackdel. Även om man räknar bort ålder och utbildning så tjänar männen mer i tre yrken av fyra, skillnader som enbart kan förklaras utifrån könsaspekten. Och då spelar det faktiskt ingen roll att kvinnor som är veterinärer tjänar mer än sina manliga kollegor, vilket media larmade om häromveckan.

Att stämpla unga kvinnor så fort de kliver in på arbetsmarknaden och ge dem lägre lön än gossarna är det bästa sättet att sätta kvinnorna på plats direkt. ”Lilla gumman, var glad att du fick jobbet.” Men inte 2018 väl?

Faktum är att det bästa råd jag kan ge till företagare, stora som små, är: Anställ kvinnor så sparar ni in massor av pengar på lönerna och ni slipper kostnader för representationskort i guld och kampen om parkeringsplatser nära ingången till huvudkontoret.

(Obs det finns inslag av ironi i texten.)

Mer att utforska

Klara K-dagen

Klara K-dagen 2024

Framtidens ledarskap Ärligt talat, kommer ännu en stor omorganisation att lösa era problem eller är det något skav som ni försöker undvika? Och hur ska vi hantera den nya generationen

Nyheter

10 Trender som formar framtidens ledarskap

Klara Ks ledarskapspanel har tillsammans spanat fram hur vi kan framtidssäkra vårt ledarskap utifrån trender av både nationell och global karaktär. Har du till exempel koll på generation genväg eller

Åsa Märs

Åsa är en erfaren förändringsledare som hjälper och agerar rådgivare för kommunikationsavdelningar i flera organisationer. De sista 15 åren har hon drivit större utvecklingsuppdrag och varumärkesförflyttningar. Utvecklingsarbetet har byggt på analys, förankring och medlemsengagemang. Som konsult leder Åsa många tunga opinions- och PR-projekt för stora organisationer. Åsa har arbetat som kommunikation- och planeringschef på LO och kommunikationschef på IF Metall och Polisförbundet.

Camilla Wagner

Camilla är tidigare ekonomijournalist med lång erfarenhet som ledarskapskonsult. I mer än 25 år har hon bevakat jämställdhet i svenskt näringsliv och var ansvarig för listan över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2000-2012. Med konkreta exempel och skarpa analyser tydliggör Camilla vilka hinder som ligger i vägen för jämställdhet och inkludering, vilka effekter det får och hur vägen framåt ser ut.

Kontakta oss

Fyll i formuläret eller ring direkt

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Bli medlem i Klara K-nätverket

Klara K är ett nätverk…

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR