Pjäsen om Assange – en sorglig sörja av kastrationsångest

Dela i dina nätverk

En kvinna till vänster börjar gråta redan tre minuter in i föreställningen. Jag förstår henne. Anslaget till torsdagens premiärföreställning, Assange – Vagina dentata, blev tydligt i första repliken. Assange var ett offer för svensk feminism. Måhända ett kåt offer och ett offer med storhetsvansinne, men dock ett offer. Kvinnorna som anmält var förvirrade och irrationella. Vi har hört det förut.

Vagina dentata betyder just slida med tänder och föreställningen är en sörja i kastrationsångest. Käftsmällar delas inte bara ut till feminismen, även antirasister och HBTQ-aktivister kastas under bussen. N-ordet tillsammans med raljerandet över modiga människors kamp för allas lika värde blev så kladdigt att jag och mitt sällskap till slut reste oss och lämnade salongen. Det har faktiskt aldrig tidigare hänt att jag lämnat en teater, men vi fick nog.

“Men det var ju satir! Har du ingen humor?” kanske du tänker nu. Satir är en svår konst. Få bemästrar den och de tre männen pjäsförfattaren Jens Ganman, regissören Fredrik Hiller och pjäsens enda skådespelare Rasmus Dahlstedt tillhör inte den skalan. Här används verktyget som en ursäkt att få hata.

Kvinnohat är ett träsktroll som inte längre nöjer sig med anonyma kommentarer på nätet. Idag tar det plats i allt från politiska manifest (se SDs valmanifest) till terrordåd genomförda i subkulturen Incels namn (män som är arga för att de inte får ligga).

Så nej, min humor spänner inte runt häcklandet av kvinnor som kämpar för att få rätt när deras kroppar missbrukats av någon annan. Inte heller finner jag det roligt att Cindy Peters och Alice Bah Kuhnke förlöjligas på grund av hudfärg eller att människor som genomgått könskorrigeringar skulle vara översexuella.

Det var ingenting annat än en smaklös soppa som påminde alldeles för mycket om alla de gånger man skrattat med för att det blir så dålig stämning annars. Nu vet vi bättre. Dålig stämning är precis vad som behövs.

Mer att utforska

Nyheter

IRL-möten i en digital värld

Distansarbete, videomöten och delade dokument. I teorin kan många av oss sköta vårt arbete utan att någonsin träffa varken kolleger eller kunder. Med den här utvecklingen skulle man kunna tro

Nyheter

Inte bara en rättighet utan en färdighet

“Demokrati är inte bara en rättighet, utan en färdighet”, säger Charlotte Signahl som fortfarande är rusig efter att ha lyckats säkra det som kan sägas vara svenska kvinnorörelsens vagga –

Åsa Märs

Åsa är en erfaren förändringsledare som hjälper och agerar rådgivare för kommunikationsavdelningar i flera organisationer. De sista 15 åren har hon drivit större utvecklingsuppdrag och varumärkesförflyttningar. Utvecklingsarbetet har byggt på analys, förankring och medlemsengagemang. Som konsult leder Åsa många tunga opinions- och PR-projekt för stora organisationer. Åsa har arbetat som kommunikation- och planeringschef på LO och kommunikationschef på IF Metall och Polisförbundet.

Camilla Wagner

Camilla är tidigare ekonomijournalist med lång erfarenhet som ledarskapskonsult. I mer än 25 år har hon bevakat jämställdhet i svenskt näringsliv och var ansvarig för listan över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2000-2012. Med konkreta exempel och skarpa analyser tydliggör Camilla vilka hinder som ligger i vägen för jämställdhet och inkludering, vilka effekter det får och hur vägen framåt ser ut.

Kontakta oss

Fyll i formuläret eller ring direkt

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Bli medlem i Klara K-nätverket

Klara K är ett nätverk…

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR