Kvinnor på ledande positioner gör skillnad

Dela i dina nätverk

Första gången jag hörde Christina Lagarde tala var på Women’s Forum i Deauville 2010. Då var hon Frankrikes finansminister. Jag blev totalt starstruck. Hennes passion och rättspatos nådde in i varje por.

Det dröjde inte länge förrän hon tog över som chef för FN-organet IMF (Internationella Valutafonden). En mycket bra rekrytering, särskilt eftersom hon efterträdde den våldtäktsanklagade och skandalomsusade Dominique Strauss-Kahn.

Christina Lagarde fortsätter att leverera. Inte bara räddade hon FN-organets rykte. Nu har hon också tillsatt en ny chefsekonom, Gita Gopinath, som därmed blir den första kvinnan på posten.

Vi vet att kvinnor på maktpositioner i högre utsträckning än män rekryterar mer jämställt. Det visar inte minst Allbrights rapport från 2017 som konstaterar att könsfördelningen i bolag med en kvinna på vd-stolen har i snitt 43 % kvinnor medan andelen kvinnor i bolag som leds av män bara når upp till 20 %. 

Jämställdheten ökar alltså exponentiellt när kvinnor får maktpositioner och den kan också backa lika fort.

Att jämställda bolag presterar bättre är sedan gammalt. Enligt Catalyst ger bolag med högre andel kvinnor på chefspositioner 34 % bättre avkastning för aktieägarna än bolag med låg andel kvinnor. 

Så allt detta visste vi. Vad vi nu också har fått lära oss det senaste året är hur viktigt det är med kvinnor på höga positioner för att förebygga och fånga upp sexuella trakasserier.

Den förvåning som maktens män visade efter #metoo var deras. De flesta kvinnor var mer förvånade över förvåningen. Kanske är det så att kvinnors samlade erfarenheter av sexuellt förtryck är nödvändiga för att känna igen det när det händer? Det borde i så fall vara anledning nog för unga utexaminerade kvinnor att helt välja bort arbetsgivare med få kvinnor på toppen. Varna era döttrar!

Vill du ha inspiration och tips om hur din organisation blir mer jämställd? Missa inte Klara K-dagen den 27 november. Läs mer här.

Mer att utforska

Klara K-dagen

Klara K-dagen 2024

Framtidens ledarskap Ärligt talat, kommer ännu en stor omorganisation att lösa era problem eller är det något skav som ni försöker undvika? Och hur ska vi hantera den nya generationen

Nyheter

10 Trender som formar framtidens ledarskap

Klara Ks ledarskapspanel har tillsammans spanat fram hur vi kan framtidssäkra vårt ledarskap utifrån trender av både nationell och global karaktär. Har du till exempel koll på generation genväg eller

Åsa Märs

Åsa är en erfaren förändringsledare som hjälper och agerar rådgivare för kommunikationsavdelningar i flera organisationer. De sista 15 åren har hon drivit större utvecklingsuppdrag och varumärkesförflyttningar. Utvecklingsarbetet har byggt på analys, förankring och medlemsengagemang. Som konsult leder Åsa många tunga opinions- och PR-projekt för stora organisationer. Åsa har arbetat som kommunikation- och planeringschef på LO och kommunikationschef på IF Metall och Polisförbundet.

Camilla Wagner

Camilla är tidigare ekonomijournalist med lång erfarenhet som ledarskapskonsult. I mer än 25 år har hon bevakat jämställdhet i svenskt näringsliv och var ansvarig för listan över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2000-2012. Med konkreta exempel och skarpa analyser tydliggör Camilla vilka hinder som ligger i vägen för jämställdhet och inkludering, vilka effekter det får och hur vägen framåt ser ut.

Kontakta oss

Fyll i formuläret eller ring direkt

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Bli medlem i Klara K-nätverket

Klara K är ett nätverk…

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR