skip to Main Content
Lars Einar Engström

Det finns kvinnor!

Varför inte en god nyhet i dessa dystra dagar när vintern snuffar oss i bakhasorna och Brett blev domare i USAs högsta domstol.

Jag har haft förmånen att under några år arbeta med jämställdhetsfrågor inom SCA-koncernen. Trevligt folk uppe i norr, fjärran från Stureplan. Och som rekryterare har jag hört, ett antal gånger, att ”det finns inga kvinnor i vår bransch”, oavsett bransch alltså. (Ja inte inom sjukvården, förskolan, handeln och andra ”traditionella” kvinnoyrken, men i många andra branscher.) Inte minst har jag hört detta när jag haft uppdrag åt företag i s.k. mansdominerande branscher. Ni vet, verksamheter där det finns hårda tuffa jobb och där det krävs muskler. Gör det? På kontoret? Inom säljorganisationen? I ledningsgruppen? I Styrelsen? Krävs det muskler? Bryter dom arm mellan de ”stora strategiska besluten” som tas?

Tunga jobb förresten, har ni hört talas om mursnäckor (googla) och roddarmadammer? Kvinnor har i alla tider haft tyngre och många gånger tuffare arbeten än män. Städbranschen, vården, förskolan, tungt. Och även i många delar av världen. Läs Afrika. Trots det så biter sig gamla fördomar fast. Men det finns bra exempel på företag som tänker annorlunda och GÖR någonting åt saken. Munksunds sågverk (SCA) under ledning av sågverkschefen Lars Bogren är ett exempel.

Inför sommaren 2018 arbetade man aktivt för att få in fler kvinnor i verksamheten. Via annonser, sociala medier osv. Resultat? 50% av sommarvikarierna var kvinnor. Så här säger Bogren i Piteå-Tidningen:

– Det finns tre superövertygande argument för en jämställd arbetsplats. Det är att förändringstakten blir bättre, lönsamheten blir bättre och man jobbar säkrare.

What?! Tre bra argument således och kan ni tänka er, jag har mött liknande argument på andra ”manliga” branscher, som gruvindustrin i Kiruna. Lars Bogren påpekar dock att även om målet den gångna sommaren nåddes, så behöver rekryteringen förbättras. För att få in fler kvinnor så har formuleringen i platsannonserna förändrats. Bogren igen:

– Vi har valt bort stereotyper i texten som att man ska vara tekniskt intresserad och gilla att jobba inom industrin. Istället har vi fokuserat på att man ska vara en lagspelare, gilla att samarbeta, lösa problem och vara noggrann.

Lars Bogren önskar att det skulle gå snabbare att arbeta med dessa frågor. Men förändring tar tid, så även att öka antalet kvinnor.

Så där ser vi. Det går alltså att ”hitta” kvinnor om viljan finns och det finns en ledning som är intresserade på riktigt och arbetar med frågan på ett genomtänkt sätt. Heja Munksund!

Back To Top
Sök