skip to Main Content

Ännu en visselblåsare får sparken från FN

Det var i mars 2018 som svenska Martina Broström berättade för CNN hur hon blivit sexuellt ofredad av en vice chef på Unaids, Dr. Luiz Loures. Enligt Martina Broström attackerade den numera pensionerade Loures henne i en hiss och försökte med våld släpa henne till sitt hotellrum under en konferensresa i Bangkok 2015.

Michel Sidibé, då generaldirektör för Unaids, beslöt senare att lägga ner den interna utredningen. Efter att utredningen blev offentlig har fler kvinnor trätt fram och vittnat om att även de blivit sexuellt ofredade av Loures. En oberoende expertpanel bestående av jurister och människorättsexperter tillsattes för att granska Unaids. I deras rapport konstaterades att FN-organet befinner sig i kris med en förgiftad kultur där sexuella trakasserier och maktmissbruk ignoreras. 

I fredags, den 13 december, fick Martina Broström sparken. Skälen till uppsägningen är enligt The Guardian “sexual and financial misconduct”, vilket enligt henne själv är de helt grundlösa anklagelser och enbart en hämnd mot att hon vägrat håll tyst.

“Det är typiskt bastuklubbsbeteende. Att vända offret till den skyldiga. Detta är vad som händer en kvinna som rapporterar om sexuellt ofredande inom FN. De attackerar din etik och din integritet. Sorgligt och oacceptabelt”, säger Martina Broström till Klara K.

Några dagar innan Martina Broström fick sparken stod det också klart att Gunilla Carlsson, tidigare biståndsminister, inte får förnyat förtroende på samma organisation. Hon fick rollen som vice chef under våren 2018, och sedan maj i år har hon haft posten som FN-organets högste chef.

I flera intervjuer har Gunilla Carlsson vittnat om en grabbig kultur inom Unaids, något som hon bl a till magasinet Omvärlden sagt att hon ägnat mycket tid och energi på att ändra. Klara K har utan framgång sökt Gunilla Carlsson för kommentar.

Gunilla Carlsson efterträds som generaldirektör av Winnie Byanyima. Hon var tidigare generalsekreterare för biståndsorganisationen Oxfam. Samma organisation som 2018 skakades i grunden när det blev känt att flera anställda, däribland den dåvarande landschefen Roland Van Hauwermeiren, köpt sex under sitt biståndsarbete på Haiti och i Tchad.

Det är lätt att dra paralleller till Anders Kompass, som fick lämna sitt uppdrag som chef för fältavdelningen inom Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, efter att ha agerat på en rapport om sexuella övergrepp. Detta är givetvis i skrivande stund endast spekulationer och vi lär får anledning att återkomma i frågan.

2018 skänkte Sverige 314 miljoner kronor i bistånd till Unaids, vilket gör oss till den näst största bidragsgivaren i världen. 


Vill du kommentera? Välkommen till inlägget på Facebook.

Back To Top
Sök