skip to Main Content

Klara Ks karriärcoach: Så kan du tänka i orostider

Hej Katinka Kubenka, Klara Ks karriärcoach. Arbetsmarknaden förändrades i ett trollslag. Vad är din analys om läget?
– Ja, vad ska man säga. Det här kunde ingen förutse. Självklart känner många oro nu, inte bara för viruset, utan också för framtiden.

Vad vill du säga till dem som känner oro?
– Det är lätt att bli handlingsförlamad så jag vill uppmuntra till att själv ta kommandot genom att förekomma och förebygga. Försöka samla så mycket fakta du kan om läget på din arbetsplats.

Och hur gör man det då?
– Om du tror eller till och med vet att du är i riskzonen för att bli uppsagd eller omplacerad, ta själv upp dialogen med din chef eller arbetsgivare. Bättre att veta än att leva i ovisshet så att man kan påbörja en handlingsplan tillsammans. Du kanske kan vara med att påverka din situation om du är tidigt ute.

Vad kan man påverka?
– En massa saker. Till exempel kanske du kan få bli arbetsbefriad så att du har tid att söka en ny sysselsättning istället för att arbeta hela uppsägningstiden. Lösningen kan också vara att du går ner i arbetstid och får tid att studera eller damma av en gammal dröm om att starta eget.

Varianterna är oändliga, men min erfarenhet är att chansen är betydligt större att få med sig ett omställningsstöd om man själv tar initiativet än om man bara väntar.

Kan facket vara ett stöd?
– Absolut. Om man inte redan är fackligt ansluten kan det vara bra att överväga att bli det nu. Facket kan vara ett stöd i uppsägnings- eller förändringsprocessen och de kan också informera om eventuella försäkringar. 

Hur gör man sig tillgänglig på arbetsmarknaden?
– Oavsett om det är kris eller inte, ska man alltid hålla sig uppdaterad om hur arbetsmarknaden ser ut. Uppdatera alltid ditt cv när du börjar ett nytt arbete så du har det redo när du ska söka nästa. Bjud in ditt nätverk i din situation så att även dom är redo att hjälpa till när ni behöver varandra.   

Om man själv är arbetsgivare, vad ska man göra då?
– Jag vill uppmuntra alla arbetsgivare till att tidigt bjuda in och kommunicera hur arbetet går med att anpassa organisationen och verksamheten till den här  situationen och hur tankarna går kring framtiden. Vet man redan nu hur det kommer att påverka, t ex att man behöver bli färre så tveka inte att prata om hur man kommit fram till det och på vilket sätt man kommer att agera.

Vill du veta mer om hur du kan förhålla dig eller har funderingar kring din framtid är du välkommen att kontakta Klara K. Som medlem i något av våra nätverk har du tillgång till framåtriktade möten som handlar om dig, din arbetssituation, din karriär och ditt värde på arbetsmarknaden.


Du vet väl att du som är medlem i Klara Ks nätverk har möjlighet att boka ett kostnadsfritt möte med vår karriärcoach Katinka? Läs mer här.

Back To Top
Sök