skip to Main Content

Herregud Herrljunga!

Läser i Alingsås Tidning att man i Herrljunga har lite svårt att komma överens om hur kommunstyrelsen ska utformas. De som tidigare kallades allianspartierna fick majoritet och störst bland dem var Centerpartiet. Emma Blomdahl Wahlberg är just centerpartist och hon fick flest kryss av alla i hela kommunen. En tydlig signal att hon har fått väljarnas förtroende. Dock en signal som Moderaternas och Kristdemokraternas förhandlare Fredrik Svensson (M) och Hans Malmquist (KD) om kommunstyrelsens sammansättning anser att man kan förbise. 

Enligt artikeln kan de tänka sig någon annan centerpartist, men inte just Emma Blomdahl Wahlberg. Hon är för oerfaren, anser de och har kallat till presskonferens för att verkligen få ut sin ståndpunkt.

Det är en väldigt oprecis kritik. Vilken erfarenhet krävs egentligen?

Emma Blomdahl Wahlberg är 32 år och har varit politiskt aktiv i 16 år. Ung, men inte oerfaren.

Kaffet hamnar verkligen i vrångstrupen över följande kommentar från Hans Malmquist: 

– Det är mörka moln på himlen och det är en tuff tid framför oss. Det är krig i Europa och lågkonjunktur på väg. Då kände vi att vi inte ville slå sönder den ledning som vi har som fungerat mycket bra med Gunnar Andersson (M) som kommunstyrelsens ordförande och Mats Palm (S) som oppositionsråd.

Newsflash! Vi har haft val. Val leder ibland till en ny ledning. Man kan inte ignorera valresultat med hänvisning till att det är krig i Ukraina. 

Även om de båda förhandlarna vill hävda att detta inte handlar om misogyni, så finns mycket i retoriken som pekar på det.

I Falköping, en kommun inte långt ifrån Herrljunga, sitter Sveriges yngsta* KSO, Adam Johansson (M). Har försökt hitta artiklar om presskonferenser som handlat om hans bristande erfarenhet utan att lyckas.

I en tid där forskare varnar för att för få unga vill engagera sig som kommunpolitiker är det här oerhört tondövt. 

En gång för många år sedan hade jag Fredrik Reinfeldt på scenen, då ganska nybliven statsminister. Vi pratade om bristen av kvinnor i näringslivets topp och i styrelser. Han sa:

“Det finns ett moment 22 som verkar drabba kvinnor i högre utsträckning än män. Man ska ha haft ett jobb för att någonsin komma ifråga för det.”

Näringslivet har sedan dess bättrat sig oändligt. Nu är det dags för Herrljunga att kliva in i framtiden.

Camilla Wagner

Back To Top
Sök