Så hanterar du utmaningar på jobbet

Dela i dina nätverk

På årets första träff i Nätverk Uppsala diskuterades mod, förändring och personliga utmaningar. Vilka är dina största jobbutmaningar och hur kan du göra för att hantera dem? Att våga ta plats, våga ha kul och våga släppa taget visade sig vara utmaningar som många delade. Här har vi summerat några av de tankar som kom upp under samtalen:

  • Anti-jante-träning – Ibland är det svårt att ta emot beröm. Öva!
  • Våga misslyckas – Alla ramlar första gången man står på skridskor. Och man fortsätter att ramla när man lär sig nya trick. Misslyckats har vi bara gjort när vi slutar försöka.
  • Våga söka – Rädslan över att få ett nej och hindrar oss ibland från att söka jobb, forskningsanslag eller vad det nu kan vara.
  • Våga stänga av mailboxen – Ibland måste man få tänka en tanke till slutet. Om vi inte vågar låta människor vänta på mailsvar blir vi inte bra på vårt jobb.
  • Våga låta kolleger eller andra vänta på svar – Se ovan. Vem har sagt att andras tid är viktigare än din?
  • Komma ihåg att själv ha roligt på jobbet och inte bara oroa sig för att dina medarbetare trivs – När man har kul på jobbet får man energi. Det gäller dig också. Glöm inte att du också måste få göra de roliga arbetsuppgifterna.
  • Våga välja jobb som inte leder uppåt – En karriär måste inte nödvändigtvis gå uppåt. Ibland kan det vara mer utvecklande att ta ett nytt uppdrag som inte är ett chefsjobb.
  • Fyll inte ledig tid med mer jobb – Vi väntar alla på den där dagen då vi ska ha mindre att göra. När barnen blivit mer självständiga eller när det anställs en till person i din grupp. Vad gör du med tidsluckorna som uppstår? Utmana dig själv så att du fyller dom med saker du verkligen vill göra.
  • Ta åt dig äran – Var det du som löste uppgiften? Drog hem affären? Fixade projektet? Var inte blyg! Träna på att skryta lite.
  • Be om feedback – Be din chef, dina kunder och dina medarbetare om feedback. Är det ris så kommer du få veta det, men be även om ros. Och be om detaljer. Vad var det som var bra? Varför var det bra? Dels behöver vi träna på att sola oss i glansen och dels är det bra att veta vad vi ska förstärka och vad vi ska förändra.

Charlotta Friborg, chefredaktör på UNT, delade med sig av sina utmaningar på Klara K:s nätverksträff i Uppsala. Läs om det samtalet här.

Gå med i Klara K:s karriärnätverk! Vi finns i Stockholm och Uppsala. Klicka på respektive ort för att läsa mer.

Mer att utforska

Nyheter

8 Trender som formar framtidens kommunikation

Klara Ks kommunikationspanel har tillsammans spanat fram hur vi kan framtidssäkra vår kompetens. Här kan du ta del av rapporten. Sätt dig gärna med din ledningsgrupp eller styrelse och poängsätt

Camilla Wagner

Camilla är tidigare ekonomijournalist med lång erfarenhet som ledarskapskonsult. I mer än 25 år har hon bevakat jämställdhet i svenskt näringsliv och var ansvarig för listan över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2000-2012. Med konkreta exempel och skarpa analyser tydliggör Camilla vilka hinder som ligger i vägen för jämställdhet och inkludering, vilka effekter det får och hur vägen framåt ser ut.

Kontakta oss

Fyll i formuläret eller ring direkt

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Bli medlem i Klara K-nätverket

Klara K är ett nätverk…

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Åsa Märs

Åsa är en erfaren förändringsledare som hjälper och agerar rådgivare för kommunikationsavdelningar i flera organisationer. De sista 15 åren har hon drivit större utvecklingsuppdrag och varumärkesförflyttningar. Utvecklingsarbetet har byggt på analys, förankring och medlemsengagemang. Som konsult leder Åsa många tunga opinions- och PR-projekt för stora organisationer. Åsa har arbetat som kommunikation- och planeringschef på LO och kommunikationschef på IF Metall och Polisförbundet.