skip to Main Content

Med Christina Jutterström och William Shakespeare som ledstjärnor

Charlotta Friborg firade i dagarna ett år som chefredaktör för Upsala Nya Tidning. På Klara K:s nätverksträff i Uppsala berättar hon om hur man leder journalister som är programmerade att vara emot auktoriteter.

”När vi har möten sätter sig alla längst bak och fyller på framåt istället för tvärtom”, berättar hon men är samtidigt tydlig med att hennes medarbetare har respekt för hennes ledarskap.

Hennes första chefsjobb var på Dagens Nyheter och länge misstänkte hon att hon fick jobbet på grund av ett missförstånd.

”Min chef kom in när jag satt och klistrade in mina artiklar i ett album och så sa han: ’Du ser ordningsam ut, du borde bli administrativ redaktionschef.’ De som känner mig vet att ordningssinne inte är min primära tillgång”, säger hon.

Senare förstod Charlotta att han egentligen hade sett andra kvalifikationer hos henne. Och att han lyfte fram personer för att testa deras potential. Den som visat sig kompetent på ett område kunde få möjlighet att pröva sina vingar inom ett annat fält. Något som hon själv försöker anamma i sin egen ledarstil och lever efter devisen att rekrytera efter attityd och utveckla fallenhet.

”Jag kan gå omkring och tänka på mina medarbetare och fundera vad som är deras drivkrafter, hur man ska kunna motivera var och en. Alla är ju olika”, konstaterar hon.

En stor förebild har varit Christina Jutterström, som tidigare varit chefredaktör på Dagens Nyheter, Expressen och vd för Sveriges Television.

”Jag är så imponerad både av det hon har gjort och av hennes mod att nu dela med sig av de mest smärtsamma minnena. Det som facket utsatte henne för på DN i form av förtroendeomröstningar var inget annat än vuxenmobbning. Men hon orkade stå kvar och gjorde ett strålande jobb”, säger hon.

För att utveckla sitt eget ledarskap går hon hellre till Shakespeare än till ledarskapslitteraturen.

”Många av Shakespeares verk är kungaporträtt och handlar om ledarskapsdilemman. Det är väldigt lärorikt”, säger hon och avslöjar kulturvetaren inom sig.

Och kanske är dramatiken i vår vardag inte så långt ifrån senrenässansens England som man kan tro. I en chefredaktörs vardag ingår att avslöja organiserad brottslighet och att skydda medarbetare från hot och hat. Inte så konstigt att Charlotta Friborgs största personliga utmaning är att möta sina rädslor genom att lära sig åka off pist. Symbolvärdet är givet för en publicist. Att välja vägar som ingen valt tidigare.


Vilka är dina största utmaningar på jobbet och hur hanterar du dem? Klara K:s Nätverk Uppsala diskuterade rädslor och mod vid sin senaste nätverksträff. Läs om hur diskussionerna gick här.

Gå med i Klara K:s karriärnätverk! Vi finns i Stockholm och Uppsala. Klicka på respektive ort för att läsa mer.

 

Back To Top
Sök