skip to Main Content
En hållbar demokrati på lika villkor

Vi vet att kvinnor som tar makt, ton och position ofta stöter på motstånd från både väntat och oväntat håll. Ett motstånd som ibland är subtilt och svårt att sätta fingret på, andra gånger tydligt, hotfullt och skrämmande. Vi vet också att kvinnor får andra frågor av journalister, porträtteras annorlunda och bedöms på andra kriterier än manliga kollegor. Varför ser hon så sur ut? Vad har hon på sig? Är hon en bra mamma?

Inom politiken får det här ödesdigra konsekvenser, då många kvinnor väljer bort politiskt engagemang för att lägga sin tid och sin kraft på annat håll. Att kvinnors röster tystas och engagemang slocknar är ett alltför högt pris, som demokratin får betala.

Klara K Demokrati är en partipolitiskt oberoende ideell förening som vill skapa bättre förutsättningar för en hållbar demokrati på lika villkor.

Vill du veta mer? Läs mer på Klara K Demokratis sida.

Klipp från samtal med Hallands RSO, Mikaela Waltersson, och Älmhults KSO, Elizabeth Peltola, sommaren 2020.

Pingvinpriset

Klara K delar årligen ut Pingvinpriset, till någon som står upp för inkludering, medmänsklighet och demokrati, även om det innebär att själv mötas av hat och hot. Den första att motta priset var Monica Lewinsky (2015). 2018 mottogs priset av Sveriges kvinnliga toppolitiker.

Motivering Pingvinpriset 2018
”Ett hakkors inristat på ytterdörren en stilla sommarnatt. Mejlkorgar fulla med hat och haglande invektiv på Twitter.

Sexualiserade kränkningar, hat och hot om våld har blivit vardag för årets Pingvinpristagare. Lägg därtill ett slentrianmässigt förakt och förminskande på såväl ledarsidor som vid middagsbord.

Hoten mot demokratin ökar i världen och tillbakagången slår hårt mot kvinnors rättigheter globalt. Tillsammans bereder årets pristagare vägen för kommande generationer när de längst fram i ledet gestaltar kvinnors lika rätt till makten. De är inte bara försvarare av kvinnors fri- och rättigheter utan en förutsättning för vår demokrati. Idag och imorgon.

Klara Ks Pingvinpris 2018 går till Sveriges kvinnliga toppolitiker, som representeras av riksdagspartiernas nuvarande eller tidigare partiledare: Anna Kinberg Batra, Mona Sahlin, Annie Lööf, Gudrun Schyman, Ebba Busch Thor, Maria Leissner och Isabella Lövin.”

Kontakt

Hanna W Lindholm, verksamhetschef
070-759 19 78
hanna@klara-k.se

Back To Top
Sök