skip to Main Content

Klara K-dagen 2022

Framtidens lösningar finns inte i boxen

Annie Lööf, Centerpartiets ordförande, Helya Riazat, rektor Järvaskolan, Mina Dennert, journalist och författare samt Camilla Wagner, vd Klara K 

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Foto: Ivan da Silva

Årets pristagare

Annie Lööf – Pingvinpriset
Mina Dennert – Årets ögonöppnare
Helya Riazat – Årets förebild

 

Klara K är jämställdhetsbyrån som rör om i grytan och sätter fokus på okunskap, orättfärdigheter och bristande jämställdhet i samhället. Sedan 2015 delar Klara K ut utmärkelser där man prisar förebilder. 

 

Mest känt är Pingvinpriset som går till en person som står upp för inkludering, medmänsklighet och demokrati även när det innebär att mötas av hat och hot – i år till Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf. Årets ögonöppnare är journalisten, författaren och föreläsaren Mina Dennert och Årets förebild är Helya Riazat, rektor Järvaskolan. Alla tre pristagarna var på plats under Klara K-dagen.

Tidigare mottagare av Pingvinpriset är bland andra Monica Lewinsky, Gina Dirawi, Rickard Söderberg, Sveriges kvinnliga toppolitiker, Stina Wollter och Antje Jackelén. Bland övriga pristagare märks bland andra Barbro Westerholm, Sara Danius, Josefin Nilsson, Maxida Märak, Pia Sundhage och Agnes Wold.

 

MOTIVERINGAR
Annie Lööf – Årets pingvinpristagare
Årets pingvinpristagare är Centerpartiets avgående partiledare, Annie Lööf. Hon har aldrig låtit sig tystats. Tvärtom har hon varit en stark röst mot ett allt hårdare språkbruk i samhällsdebatten, vilket gjort henne till en förebild för många men också en måltavla för de mörkaste krafterna i samhället. I mer än ett decennium har hon frontat och blivit allt mer frostbiten av hatets isvindar. Klara K vill nu erbjuda henne en pingvinflock att värma sig hos.

Mina Dennert – Årets ögonöppnare
Årets ögonöppnare är journalisten, författaren och föreläsaren Mina Dennert. Med ett näst intill övermänskligt tålamod har årets ögonöppnare använt sig av godhet och tolerans för att minska polariseringen i samhället. Hon har sedan 2016 mött nättroll med kärleksbombning och med sitt civilkurage inspirerat andra utsatta att våga stå upp mot hatet. I sin nya bok Vitt skilda – svenskare kan ingen vara, visar hon på ett utelämnande och träffsäkert sätt att rasism inte är en egenskap utan en handling. Bara när vi förstår det kan vi ta itu med våra mörkaste fördomar och tillsammans arbeta för ett inkluderande samhälle.

 

Helya Riazat – Årets förebild

Årets förebild är Helya Riazat, rektor Järvaskolan. Svåra samhällsproblem bollas ofta runt med förklaringen att lösningen ligger någon annanstans. Någon annan är ansvarig. Det är någon annans problem. Årets förebild gjorde tvärtom. Hon klev fram och tog ledarskapet för hon vet att framtiden byggs på unga människors drömmar. Hennes övertygelse att alla har rätt till en likvärdig skola är inte bara fina ord på ett papper utan finns i varje klassrum. Hon ger eleverna bra förutsättningar och har höga förväntningar. Hon ger ungdomar modet att våga drömma om en framtid.

 

Ur programmet

Musik: 17-åriga Maria Sur beslöt sig för att ställa upp i ukrainska the Voice i januari. Hon hyllades och spåddes en lysande framtid. 24 februari förändrades allt.

 

Öppningstalare – jämställdhetsminister Paulina Brandberg

 

Berättelser som formar oss

Det sägs att historien skrivs av vinnaren, men vem skriver framtiden? Kultur är ett mäktigt verktyg i att skapa normer, så vems uttryck som får utrymme och förutsättningarna för dem som verkar inom kulturen påverkar det samhälle vi får. Tillsammans med filmproducenten Siri Hjorton Wagner och journalisten/komikern Karin Adelsköld diskuterar vi arbetsmiljö och ledarskap i kulturbranschen.

 

Samhällsbyggande ledarskap

Engagemang, framtidstro och drömmar är också en ledarskapsstrategi. Att bygga städer och människor är en stor uppgift. Det vet Christina Skogster Stange, divisionschef Sweco Digital Services som är verksam inom it och samhällsutveckling och Helya Riazat, rektor för Järvaskolan som lyckas bättre än rikssnittet med att få ut elever med behörighet till gymnasiet.

 

Yttrandefrihetens moment 22

Samtal med Lusine Djanyan, en av Pussy Riots ursprungsmedlemmar, om hur hon och hennes vänner gjorde allt de kunde för att uppmärksamma omvärlden vart Putin var på väg. Med i samtalet har vi också Johan Westerholm, journalist och samhällsdebattör med ett förflutet som underrättelseofficer.

 

Kriget i Ukraina – en katastrof för landets kvinnor

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna, om hur vi kan stötta kvinnorna i Ukraina.

 
Bländad av privilegium
Mina Dennert, journalisten, författaren och grundaren till den ideella organisation #jagärhär. Aktuell med boken Vitt skilda – svenskare kan ingen vara.

Kunskapsförakt och polarisering som maktstrategi

Frida Stranne, forskare, författare och USA-expert och Oscar Björkenfeldt, doktorand i rättssociologi om hat och hot som kan omkullkasta demokratin.

 

Elva år i demokratins tjänst med personskydd

Ing-Marie Wieselgren betalade med sitt liv för att hon medverkade i det öppna samtalet under årets Almedalsvecka. Ett stenkast från mordplatsen fanns centerpartiets partiledare Annie Lööf inte ont anande att hon fanns på listan över tilltänkta mordoffer. Vi pratar med den avgående partiledaren om hur man hanterar en vardag med hot och hat.

 

När visionerna får skapas av oss själva

Ulrica Schenström, vd för tankesmedjan Fores och en av arkitekterna bakom “Nya moderaterna” i ett samtal om politik som polariserar och ett ledarskap som splittrar.

 

Back To Top
Sök