skip to Main Content

Manifest för #pingvinkraft

Att tonen i den allmänna debatten, och särskilt i sociala medier, blivit allt råare kan vi alla förfasa oss över. Men vi frågar oss sällan vilken roll vi själva spelar i den digitala stening som ideligen utspelar sig som en form av underhållningsvåld i vårt flöde.

På Klara K har vi noterat att kvinnor som tar ton, plats eller position är särskilt utsatta. Vi vill ha ett samhälle där alla röster hörs utan förtryck. Du kanske tror att vi har ett sådant samhälle i Sverige idag? Titta då i kommentarsfälten under nyhetsartiklar om kvinnliga chefer. Ta en titt i ditt Facebookflöde och se kommentarer som följer artiklar om våra kvinnliga politiker. Och när du håller på, gå in på twitter och Instagram och leta rätt på några av våra kvinnliga kulturarbetare. Du ser det direkt. Den råa, hånfulla och kränkande tonen, inte sällan blandad med hot om sexualiserat våld.

Det kostar på att ständigt hånas. Vi vet. Vi har sett allt för många kvinnor försvinna och tystna, för att de inte orkade stå emot. För att nidbilden som spreds blev en sanning som gjorde det omöjligt för dem att fortsätta sitt uppdrag eller att nå sin dröm.

Varje gång vi klickar på like-knappen på en hånfull delning bidrar vi till den digitala steningen som till slut riskerar att fälla en modig röst. Och ärligt talat, vi har inte så många att vi kan avvara dem.

Klara K vill bidra till ett varmare klimat på nätet och i den offentliga debatten. Vi vill tillhandahålla en flock av empati och medmänsklighet och som metafor använder vi oss av pingvinerna. Pingvinmetaforen handlar om att sluta upp kring modiga människor och visa sitt stöd offentligt. För att överleva den extrema vintern på Antarktis sluter kejsarpingvinerna upp tätt intill varandra för att hålla värmen. Pingvinerna ytterst behöver, efter en stund i isvindarna, få komma in och värma sig i flocken för att inte frysa ihjäl.

Du behöver inte ta ställning i sakfrågor, i politik eller annat. Men vi ber dig ta ställning för en sansad debatt med medmänsklighet och empati. Skriv #pingvinkraft i kommentarsfälten eller retweeta med #pingvinkraft så uppmanar du till eftertanke. Om du är utsatt kan du använda #pingvinkraft för att påkalla uppmärksamhet och få stöd.

Självklart är det inte bara kvinnor som behöver #pingvinkraft. Alla som deltar i det offentliga samtalet behöver omges av värdighet. Sprid #pingvinkraft i dina flöden!

Förslag på tweet eller kommentar att klistra in: Tonen i den här debatten saknar empati och medmänsklighet. #pingvinkraft #KlaraK

Back To Top
Sök