När Klara Ks förebild Anna Serner gästar Nätverk Stockholm är det givna ämnet för dagen makt. Att använda sin makt. Att känna igen sin makt. Och att se när den används av andra.
Filminstitutets vd sticker inte under stol med att hon gillar makt. Det har hon alltid gjort. Redan i sitt första jobb som kassörska identifierade hon vem som hade formell och informell makt och navigerade igenom små förändringar här och där. Inte på något sätt obemärkt, visade det sig, då hon fick smeknamnet vd:n.
Idag är hon en av jämställdhetens främsta vapendragare.
”Det behövs. Det är inte så många kvinnor med verklig makt som vill vara en röst för jämställdheten, tyvärr”, säger hon.
Faktum är att när hon kom till Reklamförbundet blev hon varnad av sin företrädare för att driva just jämställdhetsfrågan.
”Du kommer framstå som en gnällkärring”, var hans välmenande förklaring.
Och hon håller med om att det finns ett pris för att driva frågan.
”Det är aldrig populärt att vara den som pekar på missförhållanden”, menar hon.
Idag är hon tydlig med att jämställdhetsfrågan är något hon kommer driva oavsett vilket uppdrag hon får.
På Filminstitutet har hon gjort en tydlig jämställdhetsstrategi och till varje identifierat problem finns det en föreslagen åtgärd. Den här strategin presenterade hon för branschen i Almedalen för några år sedan på ett mycket okonventionellt sätt.
När hon bjöd in till en filmvisning om reklam förr och nu blev den lilla salongen i Visby snabbt fullsmockad. En bit in i föreställningen klev Anna upp på scenen och berättade att publiken hade blivit utsatt för en kupp. Därefter redovisade hon strategin.
”Hade jag rubricerat eventet med ordet jämställdhet hade bara redan frälsta kommit. Nu var hela branschen där och dessutom fick vi bra pr”, säger hon nöjt.
Men alla var inte nöjda. Det fanns personer internt som ansåg att hon kört över dem.
”Det är så det är med makt. Om man använder den finns det människor som anser att deras makt blir inskränkt och det kan uppstå konflikter. Det gäller att identifiera vilka som är organisationens nyckelstoppklossar och hantera dem.”
Hon har aldrig behövt avskeda någon som motarbetat henne. Däremot har hon haft maktstrider i sin styrelse som tog mycket energi. Lyckligtvis löste det sig genom att styrelsen till stor del förnyades.
”Det var väldigt tuffa år och det kunde lika gärna ha lett till att jag fick gå. Men varje gång jag tar en strid så vet jag att jag är villig att lämna för den. Man måste vara mer trogen sitt uppdrag än sig själv. Allt annat är korruption.”
Så förhåller du dig till din makt. Nätverket tipsar.