Dela i dina nätverk

Makt var ämnet för dagen när Nätverk Stockholm träffades över en lunch i veckan. Makt kan vara komplicerat. Många vill ha det, andra tycker att själva ordet är negativt laddat. Vad innebär det att vara chef och ha makt? Och varför är ordet så känsligt?

Nämner man ordet makt börjar många förklara att de egentligen menar makt att förändra och påverka. Till skillnad från vad, kan man då undra. Makten att förtrycka eller förskansa sig fördelar man inte förtjänat?

Att kvinnor har svårare att förknippas och förknippa sig själva med makt rent generellt var nog alla eniga om. I princip alla ansåg att deras ansvar var större än makten. Kanske ligger det också i den svenska konsensuskulturen.

Nätverket tipsar om hur man kan förhålla sig till makt:

Fråga inte. Gör.
Det är bättre att be en kollega om råd än att springa till chefen och fråga om lov.

Bjud in dig själv till andras möten
Ta ett kliv utanför din egen enhet och skapa kanaler uppåt. I värsta fall får du ”bara” information. I bästa fall hittar du nya allierade och samarbeten som gynnar både din enhet och din karriär.

Identifiera informell och formell makt
Ibland måste man använda makt (sin egen eller sin chefs) för att lyfta bort nyckelbromsklossar. Förändring gör ont och många småpåvar är livrädda för att deras makt ska inskränkas. När människor spelar maktkortet, syna!

Vi har ofta större makt än vad vi tror
Se din makt som ett mandat. Du har fått ett förtroende att leda hela eller en del av organisationen. Var gränsen går är sällan ristat i sten så se till att du utnyttjar hela din makt och gärna lite till.


Nätverk Stockholm träffade Filminstitutets vd, Anna Serner. Läs om träffen här.

Mer att utforska

Klara K-dagen

Bildspel från Klara K-dagen 2024

Klara K-dagen 2024 – Bildspel På 2024 års upplaga av Klara K-dagen samlades Sveriges ledande nytänkare, experter och makthavare på Klara K-dagen för att ta ut kompassriktningen mot en mer

Klara K-dagen

Förebilder prisas på Klara K-dagen 2024

Klara K-dagen 2024 På 2024 års upplaga av Klara K-dagen samlades Sveriges ledande nytänkare, experter och makthavare på Klara K-dagen för att ta ut kompassriktningen mot en mer inkluderande, engagerande

Camilla Wagner

Camilla är tidigare ekonomijournalist med lång erfarenhet som ledarskapskonsult. I mer än 25 år har hon bevakat jämställdhet i svenskt näringsliv och var ansvarig för listan över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2000-2012. Med konkreta exempel och skarpa analyser tydliggör Camilla vilka hinder som ligger i vägen för jämställdhet och inkludering, vilka effekter det får och hur vägen framåt ser ut.

Kontakta oss

Fyll i formuläret eller ring direkt

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Bli medlem i Klara K-nätverket

Klara K är ett nätverk…

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Åsa Märs

Åsa är en erfaren förändringsledare som hjälper och agerar rådgivare för kommunikationsavdelningar i flera organisationer. De sista 15 åren har hon drivit större utvecklingsuppdrag och varumärkesförflyttningar. Utvecklingsarbetet har byggt på analys, förankring och medlemsengagemang. Som konsult leder Åsa många tunga opinions- och PR-projekt för stora organisationer. Åsa har arbetat som kommunikation- och planeringschef på LO och kommunikationschef på IF Metall och Polisförbundet.