skip to Main Content

En doft av offerget

Börsen har blivit en kvinnlig börs-vd fattigare. Igår kväll stod det klart att Petra Einarsson måste lämna rodret för skogsindustrijätten BillerudKorsnäs.

Styrelsens ordförande är stenhård i sin kritik. Till Dagens Industri säger Lennart Holm:

”Vi har gjort bedömningen att Petra inte driver bolaget framåt i den fart som behövs.”

Och så kan det givetvis vara. En vd som inte levererar får gå.

Men lyssnar man på Lennart Holm på P1 Morgon idag så utvecklar han i detalj vad han är missnöjd med. Bolaget har inte utvecklats i den takt styrelsen hade förväntat sig. Det har varit störningar i produktionen så man har inte fått ut full kapacitet och aktiekursen har rasat.

Allt detta kan givetvis ses som en befogad grund till uppsägning, men det får ändå sägas vara ganska ovanligt att man offentligt sågar en vd på det sättet. Vanliga sägningar är:

“Vi har gemensamt kommit fram till att gå skilda vägar.”

“Vi har olika syn på strategiska frågor.”

Ytterst sällan kastar man ut någon till vargarna på det här sättet. Särskilt inte en vd som bara haft 22 månader på sig. 

När Ekonomiekot undrar om det egentligen handlar om personkemi börjar Lennart Holm svaja. 

“Öööh nej… det är klart att det är en fråga om den samlade bedömningen av… vilket ledarskap som behövs och vilka egenskaper som behövs.”

Jag har givetvis ingen som helst kunskap om vad som hänt innanför väggarna på BillerudKorsnäs, men Petra Einarsson är ingen duvunge.

Innan hon tillträdde det jobb hon nu måste lämna var hon framgångsrik divisionschef på Sandviks största division Sandvik Materials Technology med ansvar för över 7000 medarbetare. Hon utsågs 2013 till Näringslivets mäktigaste kvinna av Veckans Affärer.

Att hon kan leverera står alltså utom tvivel. Frågan är alltså varför hon inte kunde det här? Under den korta tid hon varit där är det inte osannolikt att hon mestadels levererat på beslut redan tagna. Vilket stöd hade hon från Lennart Holm och övriga styrelsen?

För mig luktar det som blodet från en offerget för att rädda sitt eget skinn. 

Nu kliver Lennart Holm in själv som vd under tiden det tar att rekrytera en ny. Där får han nog sitta ganska länge. Vem vill kliva på ett redan utsatt jobb när man riskerar att öppet förödmjukas och totalt inkompetensförklaras av sin styrelseordförande?


Du missar väl inte Klara K-dagen den 28 november? Läs mer och anmäl dig här.

Back To Top
Sök