skip to Main Content

Golf talk vanligare än pillow talk

För någon vecka sedan blev det en världsnyhet att McDonald’s vd får sparken för att han haft en kärleksaffär med en anställd. Något som bryter mot deras uppförandekod. Det blir allt vanligare att företag skriver in en sådan klausul i sina interna policies då det av uppenbara skäl är olämpligt.

En chef kan ge sin kärlekspartner fördelar som högre lön, roligare arbetsuppgifter, finare titel och kanske låta hen komma undan med slarv. Kärlekspartnern kan också få ett informationsövertag framför kollegor genom det som brukar kallas “pillow talk”.

Ja, listan på varför det är olämpligt för en chef att ligga med en underordnad kan göras lång.

För några år sedan blev jag intervjuad inför en P3 dokumentär om Bill Clintons affär med Monica Lewinsky. Reportern ville ha ett samtal om att hon under en tid varit världens mäktigaste kvinna eftersom hon, enligt reportern, hade sexuell makt över världens mäktigaste man.

Jag protesterade. Om Monica Lewinsky hade haft ens en gnutta makt över den situationen hade utfallet INTE blivit decennier av skam, hot om att dömas för landsförräderi, en evig utfrysning från det politiska etablissemanget. Att hennes chef blivit så hög på sin makt att han inte kunde hålla fingrarna borta från en ung, naiv kvinna som förväxlade hans maktmissbruk med kärlek gav henne inga som helst fördelar i livet. Inga.

Hela tanken att det var hon som hade makten grundar sig i en förlegad uppfattning att sex är en valuta kvinnor motvilligt ger män i utbyte mot något annat. Att just när det kommer till sex skulle maktrelationen bli omvänd och kvinnor ha makten över männen. Sånt måste givetvis regleras.

I relationen Clinton och Lewinsky var det han som hade makten i alla situationer. Hon hade inte ens hans telefonnummer.

Nu menar jag inte att chefer ska få ligga runt med medarbetare utan konsekvenser. Tvärtom. Frågan vi bör ställa oss är istället om inte samma regler bör gälla för andra relationer på arbetsplatser?

Har det aldrig hänt att en manlig chef ger en manlig kollega lite högre lön, roligare arbetsuppgifter, finare titel och kanske till och med låter honom komma undan med lite slarv? Har det inte hänt att samma manliga kollega har ett informationsövertag framför andra medarbetare efter en runda på golfbanan, en helg i segelbåten eller en gemensam familjebarbecue i trädgården?

Vänskap är också kärlek och arbetsplatser en bra drivbänk för att odla sådana relationer. Den ska givetvis inte förbjudas, men definitivt vara transparent.

Tillgången till makten genom informella kanaler skapar inte bara orättvisa förutsättningar i organisationen. Det skadar arbetsmoralen och leder till dåligt underbyggda beslut, vilket visar sig på sista raden. 

Bromance är minst lika farlig, och betydligt vanligare, än romans på jobbet.

Om du vill lära dig mer om inkluderande ledarskap kan vi rekommendera Klara K-dagen den 28 november. Läs mer och anmäl dig här.

Back To Top
Sök