Dags att sätta stopp för hatet på nätet

Dela i dina nätverk

Snart, kanske redan nästa år, kan det bli straffbart att dela eller hota om att dela vissa bilder och uppgifter på nätet. Det är i alla fall en av de saker som föreslås i ett betänkande som lämnades in till regeringen tidigare i år och som nu ska ut på remiss. Gudrun Antemar, regeringens näthatsutredare, sammanfattade under ett seminarium det utredningen sett behov av. Det var framförallt två saker- mer förutsägbara och tydliga regler samt ett ökat skydd för integriteten.

Betänkandet har mottagits med blandad entusiasm och även viss oro för huruvida förslaget skulle kunna verka inskränkande på yttrandefriheten och att balansgången mellan att skydda den personliga integriteten och grundlagen är en svår sådan.

I dagsläget är det bestämmelser från brottsbalken som författades på 1960-talet som ligger till grund för straffskyddet. Detta skulle i vår teknologiska och digitaliserade verklighet kanske bäst kunna jämföras med stenåldern. Internet och dagens kommunikationsplattformar har gett upphov till en hel del nya beteenden och uttryck, där ”happyslapping” och ”revengeporn” är några av många oroväckande exempel.

Uppdragets övergripande uppgift har varit att just se över hur det aktuella straffskyddet för enskildas personliga integritet ser ut, särskilt när det gäller hot och andra kränkningar. Idag är möjligheten att få upprättelse eller ens att väcka åtal liten, vilket man nu hoppas komma till rätta med.

Ett av de nya förslagen handlar om olaga integritetsintrång. Detta innebär straffansvar för spridande av bilder eller andra uppgifter som innebär en kännbar skada för den som uppgiften eller bilden rör. Bestämmelsen omfattar bilder eller uppgifter om sexualliv, hälsotillstånd, brottsoffer, personer i mycket utsatta situationer, nakenbilder eller uppgifter om någons privatliv.

Vid seminariet diskuterades betänkandet av Helene Petersson (S) ledamot i riksdagens justitieutskott och Mediegrundlagskommitténs huvudsekreterare Daniel Gustavsson, som slutligen enades om en sak: Det är av yttersta vikt att den här frågan diskuteras i olika forum och i en modern samhällskontext.

AV: Emma Halvarsson

Om du vill delta i samtalet om näthat och mediedrev och hur det påverkar den offentliga debatten, missa inte seminariet ”The Internet of Humans – för en varmare ton på nätet” med Monica Lewinsky som huvudtalare. Du läser mer om seminariet här.




Mer att utforska

Nyheter

Åsa Märs ny vd för Klara K

Klara K befinner sig i en expansiv fas och stärker nu sin ledningsgrupp genom att utse Åsa Märs till ny VD och delägare. Med över 15 års erfarenhet av strategiskt

Nyheter

Små nätverk gynnar kvinnors karriärer

Att nätverk gynnar både mäns och kvinnors karriärer är inget nytt under solen. Men hur vi nätverkar spelar roll. På Klara K har vi sedan starten 2007 sett klara bevis

Åsa Märs

Åsa är en erfaren förändringsledare som hjälper och agerar rådgivare för kommunikationsavdelningar i flera organisationer. De sista 15 åren har hon drivit större utvecklingsuppdrag och varumärkesförflyttningar. Utvecklingsarbetet har byggt på analys, förankring och medlemsengagemang. Som konsult leder Åsa många tunga opinions- och PR-projekt för stora organisationer. Åsa har arbetat som kommunikation- och planeringschef på LO och kommunikationschef på IF Metall och Polisförbundet.

Camilla Wagner

Camilla är tidigare ekonomijournalist med lång erfarenhet som ledarskapskonsult. I mer än 25 år har hon bevakat jämställdhet i svenskt näringsliv och var ansvarig för listan över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2000-2012. Med konkreta exempel och skarpa analyser tydliggör Camilla vilka hinder som ligger i vägen för jämställdhet och inkludering, vilka effekter det får och hur vägen framåt ser ut.

Kontakta oss

Fyll i formuläret eller ring direkt

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Bli medlem i Klara K-nätverket

Klara K är ett nätverk…

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR