Nyamko Sabuni provocerar för att förändra

Dela i dina nätverk

Nyamko_SabuniNär Nyamko Sabuni i förra veckan gästade Nätverk Stockholm berättade hon att hon var mest stolt över lagen mot barnäktenskap. Nu när hon ser tillbaka på sin tid som jämställdhets- och integrationsminister och kan hon konstatera att många av de förslag hon la fram då ansågs galet radikala. Idag däremot är det många som håller med henne.

I boken ”Det nya Sverige – min vision, min väg” tar hon till exempel upp det problematiska med att barn som kanske är 4-5 år och kommer till Sverige tilldelas lika lång föräldraledighet som om de var nyfödda. Effekten blir ofta att både barnen och mammorna stannar hemma med resultat att de inte lär sig svenska, inte knyter nya kontakter och alltså inte integreras.

I samband med boken blev hon också varse om det som hon idag säger är hennes största besvikelse med politiken. Att kolleger uttalade sig till journalister om hennes förslag utan att ha all fakta.

”På en vanlig arbetsplats ber man att få återkomma om man får en journalist i örat. Man uttalar sig inte utan att först prata med den det gäller”, säger hon.

När alliansen blev omvald 2010 förlorade hon integrationsfrågorna som hon brann så för. Därmed var hon inte lika intresserad av att stanna kvar, men blev övertalad. Två år till gav hon, innan hon lämnade Rosenbad.
Det är tydligt att politiken bara var ett ”pit stop” för Nyamko Sabuni. Hon gör det hon brinner för på den plattformen som finns tillgänglig. Och finns det ingen plattform så skapar hon en.

Som hon gjorde när hon var 19 och grundade Afrosvenskarnas riksförbund för att skapa debatt kring diskriminering.

Idag sitter hon i koncernledningen för teknikkonsulten ÅF som hållbarhetschef. Ett av uppdragen är att få fler kvinnor till bolaget. I enlighet med sitt pragmatiska jag införde hon resolut ”Ladies Month”. Det innebär att under september månad anställs bara kvinnor. Att det blev rabalder och debatt förvånade henne inte. Tvärtom. Det var själva syftet. Att komma igenom bruset och att få igång en diskussion är själva förutsättningen för en förändring.


Gå med i Klara K:s karriärnätverk! Vi finns i Stockholm och Uppsala. Klicka på respektive ort för att läsa mer.

Läs också:

Med forskningen som vapen. Nätverk Uppsala träffade Laura Hartman.

Värdegrund – så blir den mer än ord. Klara K:s medlemmar tipsar om hur man effektivt arbetar med värdegrunden.

Mer att utforska

Nyheter

8 Trender som formar framtidens kommunikation

Klara Ks kommunikationspanel har tillsammans spanat fram hur vi kan framtidssäkra vår kompetens. Här kan du ta del av rapporten. Sätt dig gärna med din ledningsgrupp eller styrelse och poängsätt

Camilla Wagner

Camilla är tidigare ekonomijournalist med lång erfarenhet som ledarskapskonsult. I mer än 25 år har hon bevakat jämställdhet i svenskt näringsliv och var ansvarig för listan över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2000-2012. Med konkreta exempel och skarpa analyser tydliggör Camilla vilka hinder som ligger i vägen för jämställdhet och inkludering, vilka effekter det får och hur vägen framåt ser ut.

Kontakta oss

Fyll i formuläret eller ring direkt

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Bli medlem i Klara K-nätverket

Klara K är ett nätverk…

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Åsa Märs

Åsa är en erfaren förändringsledare som hjälper och agerar rådgivare för kommunikationsavdelningar i flera organisationer. De sista 15 åren har hon drivit större utvecklingsuppdrag och varumärkesförflyttningar. Utvecklingsarbetet har byggt på analys, förankring och medlemsengagemang. Som konsult leder Åsa många tunga opinions- och PR-projekt för stora organisationer. Åsa har arbetat som kommunikation- och planeringschef på LO och kommunikationschef på IF Metall och Polisförbundet.