I kulisserna på Stadsteatern stod en ung och blyg Lena Ahlström. Hon arbetade extra som påkläderska och förvånades över hur blyga och nervösa många skådespelare var precis innan de skulle gå upp på scenen. Att samma person knappt kunde möta någons blick i ena ögonblicket för att i nästa stå på en stor scen och skapa magi var för henne ett mysterium.
Kanske var det där i kulisserna som fröet såddes till det som idag är Ledarstudion, ett unikt koncept där ledare får komma och öva på sitt uttryck.
”Jag insåg att en ledare alltid står på en scen, blir alltid betraktad, bedömd och till och med kritiserad”, säger Lena Ahlström som tycker att det är märkligt att det tagit så många år innan företag förstått att ledarskap är något man kan och bör träna på.
Att behovet var stort förstod hon inte minst av sina egna erfarenheter. Innan hon tog klivet ut att bli sin egen hade hon arbetat i flera storföretag och mött en del riktigt usla ledare. Eftersom ledarutveckling blivit hennes specialitet kunde hon konstatera att vissa ledarstilar var rent av skadliga för verksamheten, medarbetarna och i slutänden också för resultatet.
Med två tomma händer drog hon igång sitt företag 2002. Inledningsvis marknadsförde hon verksamheten tillsammans med de skådespelare hon anlitat för att locka fram scenspråket hos deltagarna. Nackdelen med det var att skådespelarna hamnade i fokus snarare än verksamheten.
”Nu är det dags att släppa skådespelarna och stå själv i marknadsföringen om du vill att företagets ska växa”, rådde den förra jämställdhetsministern Maria Arnholm henne.
Sagt och gjort. Från det ögonblicket var det Lena Ahlström som lyftes fram och plötsligt visste alla vad Ledarstudion gör.
Idag har ca 2000 ledare gått de sju dagar långa ledarskapsprogrammet och drygt 25 000 personer har mött Ledarstudion i skräddarsydda upplägg. Bolaget har idag ca 20 anställda och omsätter drygt 20 miljoner kronor per år. Fortfarande utan en krona i extern finansiering.
När Klara K Nätverk Stockholm möter Lena Ahlström på ett frukostmöte i Ledarstudions lokaler möter vi något helt annat än blygsel.
”Jag är fortfarande blyg, men idag har jag lärt mig att använda det som en nerv. Det gör mig närvarande i samtalet”, avslöjar Lena Ahlström.
Gå med i Klara K:s karriärnätverk! Vi finns i Stockholm och Uppsala. Klicka på respektive ort för att läsa mer.