skip to Main Content

Näthat driver Veronica Palm från Twitter

Socialdemokratiska Veronica Palm meddelar idag att hon raderar twitter-appen på grund av näthat.

”Jag orkar helt enkelt inte. Jag är bara människa och vill fortsätta att vara mänsklig”, skriver hon i sin avskedstweet.

Näthatet är ett enormt demokratiproblem. Jag minns själv stunder där fingrarna fryser på tangentbordet. Hur kroppen skriker att jag inte får skriva det där namnet på Sveriges nu tredje största riksdagsparti eftersom det jagar igång en trollvåg. Hur jag måste hårdna för att tvinga fingrarna vidare. (Nu är det verkligen inte bara från det hållet näthatet kommer ska gudarna veta.)

Under åren har jag sett allt för många kloka människor tystna. Människor vars röster vi behöver i debatten. Det var skälet till att vi beslöt oss för att starta rörelsen #pingvinkraft och också dela ut Pingvinpriset.

Rörelsen #pingvinkraft startades i samband med utdelningen av 2015 års Pingvinpris och är en hashtag som man kan använda för att dra till sig uppmärksamhet när någon far illa i sociala medier. Näthatare får aldrig stå oemotsagda.

2015 fick Monica Lewinsky Pingvinpriset. Hon var det första offret för näthat och använder den erfarenheten för att få till en förändring, trots att det innebär att hon återigen blir publik och får mer hat.

I år har vi beslutat att ge priset till vloggaren Anita Sarkeesian. Hon driver vloggen Feminist Frequency där hon kritiserar populärkulturen ur ett jämställdhetsperspektiv. En helt ofarlig sysselsättning, kan man tycka. Men nej. Hon har stundom fått fly sitt hem, ställa in föreläsningar mm på grund av dödshot.

Så om du ser någon som far illa på nätet, skaka bara inte på huvudet. Skicka iväg en #pingvinkraft, så att vi kan sprida lite värme. Skicka #pingvinkraft till Veronica Palm!

 

PS. Anita Sarkeesian kommer till Klara K-dagen den 6 december för att ta emot sitt pris. Här ser du hela programmet!

Back To Top
Sök