skip to Main Content

Pingvinpriset 2016 tilldelas vloggaren och mediekritikern Anita Sarkeesian

Anita Sarkeesian, skapare av vloggen Feminist Frequency, får Pingvinpriset för modet att fortsätta granska könsstereotyper i populärkulturen, särskilt inom spelindustrin, trots näthat och direkta dödshot.

Pingvinpriset, som instiftades 2015 av chefsnätverket Klara K, vill bidra till ett varmare klimat på nätet och i den offentliga debatten. 2015 tilldelades Monica Lewinsky priset. Sarkeesian tar emot utmärkelsen på Klara K-dagen i Stockholm den 6 december.

Kanadensisk-amerikanska Anita Sarkeesian är född 1984 och rankad bland de 100 mest inflytelserika människorna i världen av TIME Magazine. 2015 utsågs hon till hedersdoktor vid det progressiva universitetet The New School i New York.

De senaste sju åren har Anita Sarkeesian kritiskt granskat populärkultur ur ett feministiskt perspektiv. Lika länge har hon fått uppleva kränkande kommenterar, hot och hat på nätet. Men det stannar inte på nätet. Årets pristagare har fått ställa in föreläsningar på grund av dödshot mot både henne och publiken. I perioder har hon fått lämna sitt hem och levt med personskydd.

– Vi måste aktivt arbeta för att skapa en digital värld där vi inte ber kvinnor koppla bort sin emotionella kapacitet eller sin egen mänsklighet för att orka hantera ett konstant flöde av hot, förtal och kränkningar, säger Anita Sarkeesian i en kommentar.

Sexismen i spelbranschen visar att jämställdhet inte kommer naturligt
– Att den globala spelbranschen visar på en så stor portion av sexism är nedslående och visar att jämställdhet inte är något som kommer naturligt med nästa generation, säger Klara K:s VD Camilla Wagner, jämställdhetsexpert med bakgrund på affärstidningen Veckans Affärer.

Motivering till Pingvinspriset 2016
Att få göra sitt jobb utan dödshot är en rimlig förväntan på en arbetsdag. Tyvärr är det inget som årets pingvinpristagare kan ta för givet. Är hon krigskorrespondent tänker du? Nej. Åtminstone inte i ett krig vi kände till. Men tydligen är vissa beredda att ta till krigsåtgärder för att bevara och återskapa normer som motverkar en jämställd utveckling. Trots att Sarkeesian lever i vad som kallas världens största demokrati, är det fortfarande förenat med livsfara för en kvinna att ta plats och dessutom ifrågasätta mäktiga industriers sätt att tjäna pengar på stereotypa och sexistiska produkter. Med Pingvinpriset vill vi visa att vi är fler som hejar på än som hatar. Även på den här sidan av Atlanten. Vägen till förändring går genom insikt och utbildning. Röster som når fram får inte tystas. Därför går Klara Ks Pingvinpris 2016 till Anita Sarkeesian.

Om Anita Sarkeesian
Anita Sarkeesian föddes 1984 i Toronto och har en master i kommunikationsvetenskap. 2009 grundade hon Feminist Frequency genom att med lånad utrustning och ett grönt skynke spela in videobloggar i sitt eget vardagsrum. Sedan dess har hon erhållit flera utmärkelser och är rankad som en av de 100 mest inflytelserika människorna i världen av TIME Magazine. Hon har talat på konferenser över hela världen, bland annat i FN. I fjol utsågs hon till hedersdoktor vid det progressiva universitet The New School of New York. 2016 tilldelas hon Pingvinpriset.

Om Feminist Frequency
Feminist Frequency är en icke vinstdrivande stiftelse och YouTube-kanal som startades 2009 av Anita Sarkeesian. Syftet är att kritiskt granska kvinnors representation i populärkulturen. YouTtube-klippen ska utbilda i mediekritik och få producenter att förbättra sina verk. Mest känd är videoserien ”Tropes vs  women in video games” där Anita Sarkeesian diskuterar porträtteringen av kvinnor i tv-spel. Under hösten hade ”Ordinary women: daring to defy history” premiär. I den nya serien uppmärksammas bortglömda kvinnor i historien.

Om Pingvinpriset och #pingvinkraft
Pingvinpriset instiftades 2015 och den första pristagaren var Monica Lewinsky. Klara K vill bidra till ett varmare klimat på nätet och i den offentliga debatten. Vi vill tillhandahålla en flock av empati och medmänsklighet och som metafor använder vi oss av pingvinerna. Pingvinmetaforen handlar om att sluta upp kring modiga människor och visa sitt stöd offentligt. För att överleva den extrema vintern på Antarktis sluter kejsarpingvinerna upp tätt intill varandra för att hålla värmen. Efter en stund i isvindarna behöver pingvinerna få komma in och värma sig i flocken för att inte frysa ihjäl.

Rörelsen #pingvinkraft startades i samband med utdelningen av 2015 års Pingvinpris och är en hashtag som man kan använda för att dra till sig uppmärksamhet när någon far illa i sociala medier. Näthatare får aldrig stå oemotsagda.

– Det går kanske inte att stoppa hatet, men det går att mildra skadan genom att visa medkänsla, säger Camilla Wagner.

Om Camilla Wagner
Camilla Wagner grundade VA Kvinna och för sitt arbete har hon själv belönats med flera priser. Bland annat fick hon 2009 Fredrika Bremer-priset och 2011 fick hon 1,6-miljonerklubbens journaliststipendium. Camilla Wagner har själv drabbats av näthat.

– Ja, tyvärr. Många drabbas av näthat, men vi kan se en systematik och en särskild råhet när det riktar sig mot kvinnor. Det är ett stort problem och får som konsekvens att många kvinnor väljer att avstå från att delta i det offentliga samtalet.

Om Klara K
Klara K är ett chefsnätverk för kvinnor. Sedan starten 2007 har Klara K arbetat för att främja kvinnors karriärer genom att skapa mötesplatser för erfarenhetsutbyte och inspiration. Klara K vill vara en tydlig och trovärdig opinionsbildare som bidrar till att förändra attityder och strukturer som står i vägen för ett jämställt arbetsliv.

För mer information, kontakta:
Marianne Djudic, Taste PR
Mobil: 070-795 29 56
E-post: marianne.djudic@tastepr.se

#pingvinkraft

Klicka på bilden för större storlek.

Anita Sarkeesian. Foto: Jessica Zollman

Camilla Wagner, vd Klara K


Klara K-dagen 2016: En ny historia – boka biljett här.

Back To Top
Sök