Lars Einar Engström

Dela i dina nätverk

Forskarna Michael Kimmel och Robert Brannon (New York University, Stony Broke) slog för ett antal år sedan fast att ett av manlighetens problem är att ”chansa och ge järnet”, går det så går det och går det åt helvete so what? Robert Wallace, (f.d chefredaktör på tidningen Rolling Stone), berättade för mig att i USA pratar man om OPM, Other Peoples Money, när man undrar varför det ibland genomförs märkliga affärer och satsningar på ditten och datten som – just det – går åt helvete. Och ja, det handlar om män inom finans- och bankvärlden. Intet nytt under solen.

Arbetsmiljöverkets rapport om genusperspektiv på olycksfall, som kom i veckan, pekar åt samma håll. Män chansar på byggarbetsplatser (och andra arbetsplatser), skadar sig eller förolyckas, (Kunskapssammanställning 2017:4). Under 2015 förolyckades 33 män och 1 kvinna på sin arbetsplats i Sverige.

I Danmark visar arbetsmiljömyndigheten Arbejdstilsynet samma sak. De senaste fem åren har 219 människor omkommit på arbetsplatser, 91% var män. Danskarna har döpt detta till ”Tarzan-syndromet”, vilket Dagens Nyheter har skrivit om här.

Mina egna erfarenheter är desamma. Oavsett om det handlar om gruvan i Kiruna eller försäkringsbolaget Stockholm.

Chansa! Kör hårt! OPM! Dö ung och bli ett vackert lik!

Hur mycket mer, hur många fler, forskningsrapporter behövs det innan vi alla inser att machomiljöer, oavsett bransch, behöver fler kvinnor?

Om vi inte får mixade grupper, mångfald således, på alla nivåer på våra arbetsplatser, och inte minst när det gäller miljöfrågor, så fruktar jag att Chris Rea får rätt när han trallar och sjunger:

This is The Road to Hell.

Mer att utforska

Nyheter

Tre steg till jämställdhet

Det var i oktober förra året som Carina Elofsson Mumford klev på jobbet som HR-chef för Uppsalahem AB. Hon kom då närmast från Sandvik Coromant. Sedan dess har det kommunala

Nyheter

AI i jämställdhetens tjänst

Börsbolagens företagsledningar har blivit mer jämställda under det senaste året. Det visar siffror från Equalytics, som utvecklar en AI-modell för att automatiskt samla in jämställdhetsdata från de 330 bolagen på

Åsa Märs

Åsa är en erfaren förändringsledare som hjälper och agerar rådgivare för kommunikationsavdelningar i flera organisationer. De sista 15 åren har hon drivit större utvecklingsuppdrag och varumärkesförflyttningar. Utvecklingsarbetet har byggt på analys, förankring och medlemsengagemang. Som konsult leder Åsa många tunga opinions- och PR-projekt för stora organisationer. Åsa har arbetat som kommunikation- och planeringschef på LO och kommunikationschef på IF Metall och Polisförbundet.

Camilla Wagner

Camilla är tidigare ekonomijournalist med lång erfarenhet som ledarskapskonsult. I mer än 25 år har hon bevakat jämställdhet i svenskt näringsliv och var ansvarig för listan över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2000-2012. Med konkreta exempel och skarpa analyser tydliggör Camilla vilka hinder som ligger i vägen för jämställdhet och inkludering, vilka effekter det får och hur vägen framåt ser ut.

Kontakta oss

Fyll i formuläret eller ring direkt

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Bli medlem i Klara K-nätverket

Klara K är ett nätverk…

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR