skip to Main Content
Lars Einar Engström

Det är tur att man får älska en sexist, Camilla Wagner

Det skulle nämligen bli ensamt därute annars.

Jag håller med Camilla Wagner i det mesta men undrar lite när hon skriver att ”Idag hade vi nog namngivit eftersom ett sexbrott idag inte är en enskild handling, utan en del av en struktur.” Det har väl alltid varit del av en struktur, mansförtrycket, så vad är det som förändrats? Men att, som hon skriver: …” (det) måste exemplifieras med personer.” blir jag tveksam till och det borde väl gälla flera och inte bara ”kändisar”? Eller?

Jag undrar: vart hamnar vi då? Och vart ska dom hänga? På torgets affischtavla? Ska det skrivas in i ”tjänstebetyget” också, som en varning till andra arbetsgivare?

Om vi släpper vargarna lösa så kommer nästa fråga att vara…ja vadå? Dåligt chefskap kanske? Jag ser att det börjar dyka upp i debatten.

Även jag förstår och ser kraften i sociala medier och jag vet att det finns slutna rum. Frågan är vad som ska göras med dessa namnlistor på män som är svinpälsar. Ska dom inte anmälas? Det tycker jag. Vi har lagar och förordningar. Anmäl och låt rättvisan ha sin gång, på företaget eller hos rättsväsendet.

”Kom ihåg, det är ok att älska en sexist utan att älska det sexistiska beteendet.” Tycker Wagner och det är tur det, det finns ju några stycken därute. Jag är ju uppfostrad av en tvättäkta sexist, Astrid Engström, hette hon. Av henne lärde jag mig allt om hur opålitliga och underlägsna kvinnor är/var. Finns det kvinnor som är sexister? Ja, absolut och det är lätt att glömma.

Wagner slår fast att ”mycket av den sexism vi nu diskuterar i #metoo är inte ens brottsligt.” Och hon fortsätter: ”I de fall det faktiskt är brottsligt och skulle kunna anmälas känner vi ju alla till hur försvinnande liten del som anmäls…” Och då kan jag ju undra varför det är så få anmälningar? Min tro och även rättsväsendets är ju att desto fler anmälningar desto fler åtal och desto mer ageranden från företag och organisationer. Men det är väl det som händer nu? #metoo bör följas upp av anmälningar, vad ska annars hända? Politikerna? Regeringen? Nya lagar? Nja, finns det intresset verkligen?

(DN 11 dec 2017: Alla talar om Metoo men när riksdagen debatterade rörelsen var det glest i bänkraderna. Antalet ledamöter är 349 men bara 18 personer deltog eller lyssnade, inklusive jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Av de närvarande var endast tre män.)

Åsikterna i texten är skribentens egna.


Läs Camilla Wagners slutreplik här.

Glöm inte att följa Klara K på Facebook för att följa och delta i debatten!

Back To Top
Sök