Z-salen i ABF-huset var fylld till bristningsgränsen när Fredrika Bremerförbundet skulle dela ut Eva Mobergpriset till professor Sara Danius under torsdagskvällen och jublet ville inte sänka sig när pristagaren steg ut på scenen. Att priset delades ut på samma dag som nobelpriset i litteratur i den gamla världen skulle ha annonserats gav en ytterligare dimension på kvällens förväntningar.
Ingen gick därifrån besviken.
I nästan en timme fick vi lyssna på ett intellektuellt samtal med Sara Danius och förra årets pristagare Katarina Wennstam, lett av Fredrika Bremerförbundets tidigare ordförande Louise Lindfors.
Samtalet tog oss på en resa i de båda kvinnornas feministiska uppvaknande. För Katarina Wennstam var det en växande ilska efter att som kriminalreporter på SVT bevaka våldtäktsrättegångar.
Sara Danius feministiska resa kan närmaste beskrivas som en trappa med flera insikter genom åren. Mycket från litteraturen, men också i sitt egna skrivande.
Bland annat fick vi veta att Sara Danius som tonåring prenumererat på tidningen Femina, som på den tiden var mycket mer än en modetidning. Bland annat drev de kampanjen “Tyck om dig själv”, vilket appellerade till den unga Sara Danius. Dessutom gjorde Femina anspråk på att vara kvinnornas motsvarighet till herrtidningarna, så i varje nummer fanns ett mittuppslag med en naken man.
“Det kunde vara män i ekor med halverigerade penisar. Och jag som aldrig sett en penis i mitt liv tyckte att det var oerhört charmerande”, sa pristagaren och beskrev fenomenet som den tidens försök att vara en motkraft till objektifieringen av kvinnor.
På temat #metoo blev det färre skratt, men analysen var knivskarp.
“#metoo har visat på ett starkt systerskap. Ett systerskap som också inkluderar män. Det inkluderar alla. Det handlar om anständighet”, sa Sara Danius.
Du som vill höra mer av Katarina Wennstam och Sara Danius kan göra det på Klara K-dagen den 27 november på Rival i Stockholm. Läs mer om programmet och biljetter här.
Här intervjuas Camilla Wagner om knytblusupproret i Elle.
Läs mer om Eva Mobergpriset här.