Ett steg fram och två tillbaka

Dela i dina nätverk

2012 läste jag en artikel i Time Magazine med rubriken: What Choice? Abortion-rights activists won an epic victory in Roe v. Wade. They’ve been losing ever since.

Det var alltså innan Donald Trump blivit president och vi vet ju alla hur det gick sedan.

Jag tänker på det nu när jag läser att journalisten och debattören Cissi Wallin Blomberg åtalas för förtal. Till och med grovt förtal. Bakgrunden är att hon, när #metoo briserade, för första gången namngav Fredrik Virtanen i sociala medier som den man hon tidigare polisanmält för våldtäkt. Fallet prövades aldrig i domstol, utan lades ner, vilket våldtäktsfall ofta gör.

Den här texten handlar inte om Fredrik Virtanens skuld eller oskuld i våldtäktsmålet. Inte heller om Cissi Wallin Blombergs skuld eller oskuld i förtalsmålet. Den handlar om stora segrar som sakta vittrar sönder framför våra ögon.

#metoo var ett befriande avgrundsvrål. Ett krav på värdighet och att bli tagen på allvar utan att bli avfärdad. Ett synliggörande av det enkla faktum att män länge inte behövt uppföra sig respektfullt eller ens följa lagen helt och fullt i sina relationer med det motsatta könet. 

För första gången fick vi igång ett gemensamt samtal om hur vi vill ha det. Äntligen! 

Men det dröjde inte länge förrän det började skämtas, häcklas, ifrågasättas och jag vet inte vad, för att kontrollera samtalet. Både män och kvinnor kände sig nödgade att recensera och värdera olika berättelser och sättet dessa berättats på. En metadiskussion om diskussionen. Och segerruset vi kände började mer likna en baksmälla.

Cissi Wallin Blomberg är kontroversiell och hon väcker mycket känslor. Det kommer man aldrig undan som jämställdhetsdebattör. Oavsett vad man tycker så får man inte glömma att det var hon, tillsammans med Lulu Carter, som startade #metoo i Sverige. Det var deras tweets som öppnade fönstret för oss andra att skrika ut genom. Så nästa gång du hör någon säga att hon borde gjort på något annat sätt, fråga då: Vad gjorde du själv?

Kommentera gärna på Facebook.

Mer att utforska

Nyheter

Små nätverk gynnar kvinnors karriärer

Att nätverk gynnar både mäns och kvinnors karriärer är inget nytt under solen. Men hur vi nätverkar spelar roll. På Klara K har vi sedan starten 2007 sett klara bevis

Nyheter

Ännu en visselblåsare får sparken från FN

Det var i mars 2018 som svenska Martina Broström berättade för CNN hur hon blivit sexuellt ofredad av en vice chef på Unaids, Dr. Luiz Loures. Enligt Martina Broström attackerade

Camilla Wagner

Camilla är tidigare ekonomijournalist med lång erfarenhet som ledarskapskonsult. I mer än 25 år har hon bevakat jämställdhet i svenskt näringsliv och var ansvarig för listan över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2000-2012. Med konkreta exempel och skarpa analyser tydliggör Camilla vilka hinder som ligger i vägen för jämställdhet och inkludering, vilka effekter det får och hur vägen framåt ser ut.

Kontakta oss

Fyll i formuläret eller ring direkt

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Bli medlem i Klara K-nätverket

Klara K är ett nätverk…

Klara K Management & Communication AB
Org.nr: 559485-5263
Dataskyddspolicy – GDPR

Åsa Märs

Åsa är en erfaren förändringsledare som hjälper och agerar rådgivare för kommunikationsavdelningar i flera organisationer. De sista 15 åren har hon drivit större utvecklingsuppdrag och varumärkesförflyttningar. Utvecklingsarbetet har byggt på analys, förankring och medlemsengagemang. Som konsult leder Åsa många tunga opinions- och PR-projekt för stora organisationer. Åsa har arbetat som kommunikation- och planeringschef på LO och kommunikationschef på IF Metall och Polisförbundet.