skip to Main Content

När domstolen friar dömer allmänheten

Vissa historier ligger och jäser inom en. De liksom bubblar och svider, som ett brännande magsår. Det här är en sådan historia.

Den är tyvärr inte ens unik i sitt slag, men ändå har den legat som ett lock över andra historier som jag skulle vilja skriva och som jag behövt skriva. Den har stått i vägen.

Detaljerna i den är så vidriga att Stanley Kubrick blir grön av avund för att han inte själv kom på dem till A Clockwork Orange, men annars har vi hört historien förut. Allt för ofta. Det våldsamma som ramlar emellan lagens golvtiljor bara för att vi någonstans i meningen skriver de tre bokstäverna S E X. Ännu en trasig ung kvinna som hamnat i vägen för någon som tröttnat på att rycka vingarna av flugor och nu skalat upp.

Expressen: 40-åring köpte våldssex av Tove, 16 – frias från våldtäkt

Det finns så många fel i den här historien. Den är liksom ett destillat av kvinnohat i sin vidrigaste form. En brygd med sådan stank att den sticker i näsan även på den mest härdade misogynisten.

Den visar på människovärdet som flyger ut genom fönstret vid sexköp. Den visar på hur unga kvinnor missbrukar sin egen kropp i en blandning av självförakt och försök att passa in i den sexualiserade normen.

Jag tänkte inte välja någon av dessa vinklar. Jag tänkte ta mannens perspektiv. Då inte specifikt den 40-åriga mannen som köpte en ung kvinnokropp för att bland annat kissa på den.

Nej, jag tänkte på mannen i allmänhet.

Låt mig backa.

För en tid sedan rapporterade media att en politisk tjänsteman anmälts för våldtäkt. Ett par veckor senare lades fallet ner. Det är i princip allt jag vet. Det är i princip allt de flesta vet. Ändå fortsätter spekulationerna. Att fallet lades ner tas inte som garant för att han är oskyldig. Alla vet ju att det i princip är omöjligt att få ett våldtäktsfall prövat i det här landet och ännu mindre chans att få någon fälld.

Fatta-rörelsen har gjort ett fantastiskt jobb att väcka debatt i den här frågan. De, tillsammans med några andra, skrev om den friade domen.

Metro: Alla förstår inte att de våldtagit någon.

Nu ägs ju lyckligtvis inte termen ”våldtäkt” av våra domstolar, och många av oss är nog överens om att det är ett rimligt ord för att beskriva de hemska övergrepp som flickan har blivit utsatt för.

Det var den här meningen som fick mig att studsa. Visst. Ett mord är ett mord även om ingen döms för det. Men innebörden i meningen blottar något riktigt farligt.

Raden av friande domar i fall där den friande faktorn av allmänheten upplevs som en bagatell, har skapat en gigantisk misstro. Rättsväsendet ligger inte i samklang med allmänhetens uppfattning av rätt och fel och därför kommer allmänheten att fälla sina egna domar. Det kommer att ske oorganiserat och okontrollerbart. Kanske subtilt, men kanske också våldsamt.

Back To Top
Sök