skip to Main Content

Alexandra von Schwerins slott

Jag fick en länk från min syster igår. Skolfilmer från Skarhults slott. Gjorda för barn av Alexandra von Schwerin och Sara Bijnens. Titeln är ”Den dolda kvinnomakten”. Jag överdriver inte när jag säger att jag lipade när jag såg dem. Helt underbart! Det var som att äntligen få upprättelse, inte bara jag själv som kvinna, utan vi alla.

Nästan alltid blir effekten av listor över bortglömda kvinnor blott och bart en lista över de undantag som bekräftar den manliga regeln. Så icke denna gång!

Här är inget tassande kring het gröt, det är pang på rödbetan med en självklarhet och ett självförtroende som endast den kvinna har, som fått syn på den struktur som följt oss sedan årtusenden, och som är närvarande än idag. Följaktligen dras också paralleller med dagens samhälle, särskilt det svenska näringslivets attityder till kvinnor, kompetens och makt.

Tack! Alexandra och Sara, för detta rakryggade bidrag till den upplysning vi alla så väl behöver. Vägen till en ljusare framtid är utstakad!

Se filmerna här.

Back To Top
Sök