skip to Main Content

Är du beredd att avgå, Horace Engdahl?

”Jag är beredd att göra vad som helst, måste jag säga”, säger Horace Engdahl till Louise Epstein i Nordegren & Epstein under tisdagen. Denna gnutta ödmjukhet, som serveras oss i slutet av intervjun för att vi ska tro att han vill rädda Svenska Akademien, blir svår att svälja när man hört hela intervjun.

Ganska tidigt i samtalet lutar Horace Engdahl sig på den tystnadsplikt som ledamöterna har och därför kan han inte bemöta frågan om hur krisen i november borde hanterats.

Tystnadsplikten är dock som bortblåst några minuter senare när han ska förklara varför han nyligen skrev ner Sara Danius i en debattartikel. Då sprutade giftet åt alla håll och mellan raderna förstås att hon inte är inkluderad i den skara Horace Engdahl önskar ska komma tillbaka. Tyvärr får han inte den frågan, vilket jag saknade i en annars utmärkt intervju.

Horace Engdahl önskar att Svenska Akademien ska kunna gå tillbaka till den gamla ordningen.

Här blir jag riktigt mörkrädd. Vilken ordning då? Den där man håller brödraskapet bakom ryggen oavsett vilka brott dessa bröder gjort sig skyldig till? En ordning då Svenska Akademien kan bryta mot sina egna stadgar och betala ut pengar till ledamöternas familjer utan insyn?

Spiken i kistan är ändå när Horace Engdahl fortsatt hyllar Jean Claude Arnault som ett geni och hävdar att han aldrig känt till något. Han hävdar dessutom felaktigt att alla anklagelser varit anonyma, vilket inte är sant. Brevet som nådde Svenska Akademien 1996 var tex inte anonymt.

I det pressmeddelande som äntligen kom i fredags från Svenska Akademien erkänner man ju att det var fel att lägga det brevet åt sidan, men i Nordegren & Epstein väljer Horace Engdahl en annan linje. Linjen att jag såg ingenting och han är inte dömd.

Enligt Horace Engdahl är det ett ”kulturhat” som drabbat Jean Claude Arnault, Forum och i förlängningen lett till krisen i Svenska Akademien.

Nej, Horace Engdahl. Det är inget kulturhat. Det är en reaktion på din och dina bröders kvinnohat. Faktum är att just nu är DU Svenska Akademiens största kris. Varje gång du öppnar munnen så gräver du ett djupare hål. Så om du verkligen är beredd att göra vad som helst för att rädda Svenska Akademien. Avgå.


Vill du kommentera? Välkommen till inlägget på Facebook.

Back To Top
Sök