skip to Main Content

Kvinnohatet når nya höjder

Chockad är nog fel ord, men uppgiven och ändå förfärad får jag nog säga att jag blir när jag läser i Aftonbladet om hatet som Centerpartiets ordförande Annie Lööf får utstå efter att hon i sociala medier uppmärksammat tvåårsdagen av terroristdådet på Drottninggatan.

Blir väldigt glad att se att socialförsäkringsministern Annika Strandhäll går ut till hennes försvar. Vi alla som engagerat oss i näthatsfrågan vet att det innebär att hon själv hamnar i hatets kikarsikte. Trots det, alltså… Så starkt!

Redan 2016, på Klara Ks seminarium The Internet of Humans, uppmanade vi till stöd över partigränser, varumärken eller religioner när trollen sätter igång sina hatkvarnar. Nu ser vi det hända och det inger hopp.

Nu förväntar vi oss att de övriga partiledarna och gärna andra makthavare, särskilt män, sluter upp bakom Annie Lööf på samma sätt som Annika Strandhäll. Hotet mot demokratin och det fria samtalet har aldrig varit tydligare och vi behöver få ett tydligt ställningstagande mot normaliseringen av det slentrianmässiga kvinnoföraktet på nätet.

Det är ett väl dokumenterat faktum att hotet och hatet mot kvinnor i politiken är långt värre än för män. Det är grövre, mer frekvent och har en annan systematik. Kvinnor i politiken får ta emot hat och hot enbart för att de är kvinnor. Trollen vill inte ha kvinnor på makten. Trollen vill ha makt över kvinnor.

Avfölj och blocka hatare. Låt dem skrika ut sitt hat i tomrummet. Vi har fått nog.


PS 1: Ironin i att samma troll ofta säger att vi måste skydda kvinnorna i landet från invandrare som kommer hit för att skada oss. Vill de kanske ha ensamrätt på att skada svenska kvinnor?

PS 2: Pingvinpriset ägnas åt dem som står upp för inkludering, medmänsklighet och demokrati även när det innebär att de själva möts av hat och hot. Vid Klara K-dagen 2018 delades Pingvinpriset ut till Sveriges kvinnliga toppolitiker med motiveringen:

Ett hakkors inristat på ytterdörren en stilla sommarnatt. Mejlkorgar fulla med hat och haglande invektiv på Twitter.

Sexualiserade kränkningar, hat och hot om våld har blivit vardag för kvinnor i politikens högsta topp. Lägg därtill ett slentrianmässigt förakt och förminskande på såväl ledarsidor som vid middagsbord.

Hoten mot demokratin ökar i världen och tillbakagången slår hårt mot kvinnors rättigheter globalt. Tillsammans bereder de vägen för kommande generationer när de längst fram i ledet gestaltar kvinnors lika rätt till makten. De är inte bara försvarare av kvinnors fri- och rättigheter utan en förutsättning för vår demokrati. Idag och imorgon.

Klara Ks Pingvinpris 2018 går till Sveriges kvinnliga toppolitiker, som representeras av riksdagspartiernas nuvarande eller tidigare partiledare: Anna Kinberg Batra (M), Mona Sahlin (S), Annie Lööf (C), Gudrun Schyman (V), Ebba Busch Thor (KD), Maria Leissner (L) och Isabella Lövin (MP).

Back To Top
Sök