skip to Main Content

Kompetensdrottningen tar över

”Prestationsprinsessan inom mig lever kvar, men hon har fått sällskap av kompetensdrottningen”, säger Lena Åberg Frisk ny vd för Uppsala Konsert och Kongress.

Tidigt på onsdag morgon träffas Klara K nätverk Uppsala i det vackra stora glashuset som en gång i tiden väckte starka känslor hos Uppsalaborna. Dagens ledarskapsdilemma var hur man förebygger stressrelaterad ohälsa i sin organisation och nätverket insåg att vi alla var prestationsprinsessor. Något som gagnat oss väl för det mesta, men som kan behöva tyglas ibland.

”Det är en superkraft man måste lära sig hantera”, sa en medlem.

Idag ser Lena Åberg Frisk sig själv som en resurs bland andra i det vardagliga arbetet. Om hon räknar sina timmar som en resurs, tar höjd för kriser och annat som obönhörligen hamnar i vd:s knä, så kan hon hålla balansen och vara en förebild i sin organisation. Bara då kan hon sätta en kultur som är hållbar.

Men så har det inte alltid varit. Förr arbetade hon mer i projekt och tog mer hänsyn till resultatet än till människor som klev in och ut ur projektet. Det var först när hon blev vd för jazzklubben Fasching som hon insåg att hon behövde utveckla sitt ledarskap. Hon tog hjälp.

”Jag samlar på mentorer”, berättar hon.

Den allra första mentorn var Christina Jutterström, tidigare chefredaktör på Expressen och Dagens Nyheter, tillika vd för Sveriges Television.

Och det stödet skulle hon komma att behöva under resan när hon vände Fasching från ett svart hål av skulder till en lönsam affär. Många tår behövde trampas på och hon hann knappt in genom dörren innan hon mötte hårt motstånd.

”JAG ÄR MISTER FASCHING OCH DU ÄR INGEN”, skrek en medarbetare till henne på ett ledningsgruppsmöte. Maktkampen trappades upp till den milda grad att hon slutligen fick säga upp honom.

Att säga upp människor är alltid jobbigt, men ingår i en vd:s arbetsbeskrivning. Den svåraste uppsägningen Lena Åberg Frisk tvingats göra var dock en god vän som hon själv rekryterat in. Han hade en nyckelroll i företaget och klarade jobbet med bravur. Sakta men säkert tog cancern över hans kropp och till slut kunde han inte längre klara av jobbet, som ändå måste bli gjort.

”Det var det absolut svåraste jag gjort i min karriär och många i branschen hatade mig efteråt. Men det var tvunget att göras. Tack och lov hann vi prata ut ordentligt innan han dog. Det är jag väldigt glad över”, säger Lena Åberg Frisk.

De svåra besluten är många när man ska driva förändring. Då gäller det att veta var man hittar sin återhämtning. För Lena Åberg är det med väninnorna. De är, efter familjen, de allra viktigaste i hennes liv.

”Där kan jag prata om allt det komplicerade i livet utan att bli dömd.”


 

Lena Åberg Frisk, 51 år, vd Uppsala Konsert och Kongress

Familj: Tre söner, 7, 10 och 12 år

Kör: Ingenting! Bor så centralt att bil är onödigt.

Tränar: Löpning och gym – när jag hinner…

Reser helst till: Medelhavet eller New York

Hemlig last: inte så hemlig… Champagne!

Senast lästa bok: The Woman who Changed her Brain

Back To Top
Sök