skip to Main Content

Maxida Märak prisas som årets ögonöppnare

Affärsnätverket Klara K ger artisten Maxida Märak pris som årets ögonöppnare. Priset delades ut vid en ceremoni i Stockholm på tisdagen. Hon får det för att hon på ett innovativt och modigt sätt flyttat fram debatten om samernas situation.

-Maxida Märak drivs av ett ursinne som vi alla bör inspireras av. Vi måste sluta ta ansvar för den goda stämningen och våga vara obekväma. Förändring är obekvämt. Med utmärkelsen hoppas vi bidra till att gjuta mod i fler unga kvinnor som kan göra sin röst hörd för det dom tror på, säger Camilla Wagner, vd på Klara K.

Det var en påtagligt rörd Maxida Märak som tog emot priset.

-Jag förstår att jag väcker starka känslor, för jag är väldigt svår att skrämma, sa Maxida Märak vid prisutdelningen.

Motiveringen för priset lyder:

Maxida Märak får till och med ord som förnyelse och visioner att låta dammiga. Hon förenar stolthet för traditioner med respektlöshet för konventioner på ett sätt som vi aldrig tidigare skådat. Hela hon är en kombination av raseri och framtidshopp. Hon är en agitator och en underhållare. Hon är jojk och hiphop. Med sitt sommarprat nådde hon till varenda hammock på en nyklippt gräsmatta, varenda fikabord med virkad duk och varenda segelbåt i naturhamn lastad med Bullens pilsnerkorv. Hela landet förstår nu hur det är att vara en marginaliserad minoritet. Nu vet vi. Vi kan inte blunda längre. Hon har öppnat våra ögon.

Kontakt: Camilla Wagner
Mobil: +46 70-090 1157
Email: camilla@klara-k.se

Maxida Press

Klicka för större pressbild

Back To Top
Sök