skip to Main Content

Klara K prisar förebilder

I samband med Klara K-dagen – Tipping Point för jämställdhet den 1 december delade Klara K ut fyra förebildspriser. Årets Förebild, årets uthållighetspris, årets ögonöppnare och årets pingvinpris*.

En Klara K-förebild ska ha visat på mod, integritet och innovation. Gjort sin röst hörd och tagit en risk för att skapa nytta utanför sig själv och sin organisation.

IMG_4190

Årets Förebild, Barbro Ehnbom
Storhet kan komma i små förpackningar. Det inser man när man lär känna Årets förebild. Hon har varit normbrytande i hela sitt liv bara genom att vara kvinna i manligt dominerande miljöer. Det började redan på Handelshögskolan där hon var en av få kvinnor och mönstret följde henne i karriären hela vägen upp till näringslivets topp. Idag använder hon sin ställning och sitt nätverk för att göra karriärresan lite lättare för nästa generations kvinnor. Systematiskt och ihärdigt synliggör hon unga kvinnor med talang från sin gamla skola, delar med sig av sitt enorma nätverk och ger dem en knuff i karriären. Hon är en dörröppnare. Hon är en mentor. Och framförallt är hon förändringen hon själv vill se och därmed en förebild för oss alla.

Petra_HedengranÅrets uthållighetspris till Petra Hedengran, ägaransvarig Investor
Förändringsarbete kräver att alla gör vad dom kan på sin kant. Årets pristagare har verkligen gjort det. I sin roll som ägaransvarig har hon i det tysta drivit ett förändringsarbete som de flesta andra ägare hävdar är omöjligt. Under sina åtta år i den anrika ägarsfären har hon aldrig släppt fokus, utan outtröttligt gnetat på. På så sätt har hon lyft andelen kvinnor i sfärens styrelser från några få procent till 38 procent. Om fler arbetade som hon, hade kvoteringsdebatten varit död för länge sedan.

MaxidaÅrets ögonöppnare till Maxida Märak, artist och debattör
Vår pristagare får till och med ord som förnyelse och visioner att låta dammiga. Hon förenar stolthet för traditioner med respektlöshet för konventioner på ett sätt som vi aldrig tidigare skådat. Hela hon är en kombination av raseri och framtidshopp. Hon är en agitator och en underhållare. Hon är jojk och hiphop. Med sitt sommarprat nådde hon till varenda hammock på en nyklippt gräsmatta, varenda fikabord med virkad duk och varenda segelbåt i naturhamn lastad med Bullens pilsnerkorv. Hela landet förstår nu hur det är att vara en marginaliserad minoritet. Nu vet vi. Vi kan inte blunda längre. Hon har öppnat våra ögon.

Monica Lewsinky face frontÅrets Pingvinpris* till Monica Lewinsky
Monica Lewinsky har tagit en smärtfylld, personlig erfarenhet och använt den för att ge röst åt alla som skär sig på sylvassa knivar som internet och sociala medier gömmer. Genom att gestalta smärtan får hon oss alla att tänka till om vilket ansvar vi har för tonen i det offentliga samtalet. Hennes mod att nu stå upp för andra innebär sorgligt nog att hon återigen hamnar i hatets kikarsikte. Vi vill ge henne Pingvinpriset för att visa att hon inte står ensam utan att vi är många som stöttar henne i kampen mot hatet.

*Pingvinmetaforen handlar om att sluta upp kring modiga människor och visa sitt stöd offentligt. För att överleva den extrema vintern på Antarktis sluter kejsarpingvinerna upp tätt intill varandra för att hålla värmen. Pingvinerna ytterst behöver, efter en stund i isvindarna, få komma in och värma sig i flocken.

Stockholm den 1 december 2015

Kontakt:
Camilla Wagner
Tel: 070-090 1157
Mail: camilla@klara-k.se

klara-k-shareimage-1200x630

Klara K är ett affärsnätverk för kvinnliga chefer och har som ambition att boosta kvinnors karriärer, utöka deras kontaktytor för affärer och verka för ett mer jämställt arbetsliv. Nätverket grundades 2007 och drivs sedan i år av Camilla Wagner och Petra Nedfors.

Back To Top
Sök