skip to Main Content

Hitta rätt bland sommarens roséviner

På söndag invigs Almedalsveckan, som har blivit något av en orgie i rosévin. Den rosa, lättdruckna mingeldrycken har fått ett rejält grepp om den svenska vinkulturen. Under de senaste tio åren har rosékonsumtionen i Sverige ökat fem gånger. Men vilket vin ska man välja? Klara K har några tips.

Rose

Till picknickkorgen

För dig som gillar ett sött ”godis”-vin rekommenderas Lord Zinclair White Zinfaldel, från Kalifornien. Ett mycket prisvärt vin för 64 kr som passar utmärkt i picknickkorgen. Det är ett halvtorrt vin med lätt, frisk och fruktig karaktär med inslag av hallon och gelégodis.

Vinet har jäst vid låg temperatur, med en kortare tids skalkontakt, på rostfria ståltankar. Innan dess att allt socker omvandlats till alkohol har jäsningen avbrutits och lämnat kvar en liten sötma.

Till balkonghänget

Själv är jag just nu inne i en Rhonedalsperiod, så min sommarfavorit blir Calvet Côtes du Rhône för 89 kr. Bakom tonerna av mogna jordgubbar och körsbär anar man mineralerna från den steniga jorden som präglar viner från det här distriktet.

Efter skörd pressas druvorna och skalen får ligga med under en kort period för att ge vinet dess vackra färg och fruktstruktur. All vinifiering och lagring sker på rostfria ståltankar för att behålla all frukt och fräschör.

Den friska fruktsyran bär upp all frukt i smaken och ger ett härligt inbjudande avslut.

För sommarromansen

Från ett klassiskt rosédistrikt har det dykt upp en exklusiv nyhet. Miraval Côtes de Provence har fått mycket uppmärksamhet. Delvis kanske för att det nyligen ansågs vara världens bästa rosévin av tidningen Winespectator, men säkert också för att ägarna till vingården Miraval är Brad Pitt och Angelina Jolie samt vinmakarfamiljen Perrin.

Vinet utmärker sig också prismässigt med 159 kr, så du kanske inte väljer det till minglet, men absolut till dejten.

Vinet både doftar och smakar mineraler och röda bär, följt av citrus och örter.

Som kuriosa kan nämnas att det tidigare fanns en musikstudio på Miravals vingård, där bland annat Pink Floyds The Wall spelats in. Det ger den här nykomligen kultstatus i min bok.

Rosévin serveras i princip alltid kylskåpskallt, men glöm inte att ha vatten tillgängligt också. Att dricka sig otörstig på vin i solen blir oftast ett kortvarigt nöje. Njut!
Back To Top
Sök