skip to Main Content

Att växa i sin kostym

Det var med fjärilar i magen Ulrica Hedman följde sina medarbetare in i konferensrummet då den nya chefen skulle presenteras. Alla tittade sig omkring för att hitta det nya ansiktet, men fann inget. Det var ju hon som var den nya chefen.

Att som 22-åring bli chef över sina kolleger kan förstås ha sina utmaningar, men redan på väg ut ur konferensrummet försvann oron när en kvinna stoppade henne.

”Vi ser redan dig som vår chef. Nu gäller det bara att du själv gör det.”

Och med de orden i ryggen började Ulrica Hedman sin chefsbana. Då på Trygg Hansa i Umeå och idag över Länsförsäkringar i Uppsala.

Visst stack hon ut som ung kvinna och chef i en mansdominerad värld, men Ulrica Hedman upplever inte att hon blivit motarbetad på grund av det.

”Nej, jag har inte upplevt mig motarbetad. Däremot kunde det hända att man på konferenser parade ihop mig med den enda andra kvinnan bland hundra chefer. Man utgick ifrån att vi skulle ha mest gemensamt bara för att vi var kvinnor, trots att hon var 30 år äldre än jag. Det tycker jag var märkligt.”

Att bli chef var inte den ursprungliga planen. Målet var att bli slalomdrottning. Som tonåring satsade hon allt på skidåkningen, men när skadorna blev för många övergav hon den planen och utbildade sig istället till akutsjuksköterska. Det var med den erfarenheten hon rekryterades till försäkringsbranschen som genast identifierade chefsämnet.

När Ulrica Hedman besöker Klara Ks Nätverk Uppsala ger hon medlemmarna rådet att utmana sig själva.

”När jag kliver på ett uppdrag vill jag att kostymen ska vara lite för stor. Sedan ger jag mig själv tre månader att växa in i den”, säger hon.


Nätverka med oss! Läs mer och ansök om medlemskap i våra nätverk i Stockholm och Uppsala.

Back To Top
Sök