skip to Main Content

På spa med Börshajen

När Klara K:s Nätverk Uppsala träffades för sommaravslutning blev det bland palmer och bubbelpooler på Clarion Gillets spaavdelning. Dagens förebild var ingen mindre än Andra Farhad, aka Börshajen, som bjöd på en mycket kryddstark och gripande historia.

När Andra var 15 år satt hon i barndomshemmet i Fittja och googlade “hur man blir rik snabbt.” Drömmen var att slippa undan de vardagsbekymmer som en ansträngd ekonomi för med sig. Hennes föräldrar drev restaurang och trots att de slet långa dagar var det svårt att få ekonomin att gå ihop. Google ledde henne till aktiemarknaden.

I sin spargris hade hon ett imponerande startkapital på 20 000 kr. Pengar hon genom åren fått i födelsedagspresent eller julklapp. Med hjälp av en äldre kusin kunde hon öppna ett konto. Föräldrarna fick inget veta. Mamma hade tydligt sagt att aktier inte var något för dem.

Den första investeringen gick till stålindustrin och gav först en rejäl avkastning. Det gav mersmak, men sedan föll allt som ett korthus. Hon förlorade sina pengar och började jobba som barista för att få ihop nya pengar.

“Jag insåg att jag behövde mer kunskap. Det gick inte att bli rik på börsen om man behandlar den som en trisslott”, berättar Andra Farhad för Nätverk Uppsala.

All fritid gick till att plöja böcker på biblioteket och lusläsa internet. Varenda krona från barista-jobbet gick till aktiehandeln. Mamma blev misstänksam och började rota i lådorna hemma i flickrummet.

“Jag var ju borta varje kväll och trots att jag jobbade så mycket jag kunde hade jag aldrig några kontanter. Hon var säker på att jag kommit i dåligt sällskap”, minns Andra Farhad.

När hon var 21 år var hon miljonär. Då vågade hon berätta för mamma. Sedan dess investerar även mamma i aktier och även hennes portfölj har slagit index varje år.

Idag håller Andra Farhad utbildningar gratis. För några veckor sedan fyllde hon Södertörns aula. Det hade bara gjorts en gång tidigare. Då av Dalai Lama.

Anledningen är att hon insett att framförallt kvinnor är för dåliga på att investera i aktier. Varför det är så vet hon inte, men hon har märkt att kvinnor inte är särskilt välkomna i olika forum där man diskuterar aktiehandel. När hon själv deltagit i chattforum har hon blivit ignorerad av killarna. Hennes inlägg har inte besvarats som att hon inte fanns. Då startade hon ett instagramkonto i namnet Börshajen och började följa alla killar i chattforumet. Sedan kunde hon läsa trådar där man spekulerade vem “han” börshajen kunde vara.

Så föddes landets kanske största utbildningsplattform för kapitalmarknaden. Och vi har bara sett början. I april 2018 ska hon samla 12000 besökare på Hovet för Sveriges största aktieutbildning. Och givetvis kommer Klara K att vara på plats.

Och för er som undrar. Mamma och pappa behöver inte jobba så hårt längre.


Registrera dig på borshajen.nu för ett gratis nyhetsbrev med bra tips.

Back To Top
Sök