skip to Main Content

Allt ser inte ut som du tror

I nio månader såg de varandra på busshållplatsen varje dag, utan att byta ett ord. När han senare flydde från Iran för att inte tvingas in i kriget, följde hon efter. Det var alltså som kärleksinvandrare Azita Shariati kom till Sverige för snart trettio år sedan. Hon utbildade sig till livsmedelsekonom på Göteborgs Universitet och är idag vd för Sodexo i Norden.

På vägen har hon tagit emot en rad olika fina utmärkelser för sitt ledarskap. Näringslivets mäktigaste kvinna och Årets superkommunikatör för att nämna några.

När hon gästade en lunch i Klara K:s Nätverk Stockholm bjöd hon på många roliga anekdoter från sitt professionella liv. Som den gången hon trodde hon skulle på ett studiebesök, men istället ensam (i ett främmande kök) fick laga lunch till 70 personer. Allt gick bra förutom såsen. På menyn stod det pepparrotssås, men trots frenetiskt sökande hittade hon ingen pepparrot. Hon serverade istället en senapssås. Och alla var nöjda.

När lunchen var serverad satte hon sig för att äntligen pusta ut. Då såg hon den. Tuben med ordet Pepparrot på.

“Två saker lärde jag mig där. Jag klarar mer än jag trodde. Hade någon sagt till mig kvällen innan att jag imorgon skulle laga mat för 70 personer hade jag sagt att det var omöjligt. Jag lärde mig också att allt inte ser ut som jag tror. Pepparrot behöver inte se ut som en rot, utan kan också komma på tub.”

Azita Shariati har gjort sig känd för sitt tydliga ledarskap och hon lägger ner mycket tid på teambuilding med sina chefer. Det har gett goda resultat. I boken Hela bilden ger hon konkreta exempel på förändringsdrivet ledarskap. Läs den!

Back To Top
Sök