skip to Main Content

Rwanda bättre än Sverige på jämställdhet

Det var en gång för länge, länge sedan ett land i norra Europa som kunde kalla sig världens mest jämställda land utan att ljuga.

Den bilden av oss själva har vi hållit fast vid likt en snuttefilt. Jag vet inte hur många debatter jag suttit i där motdebattören hävdat att åtgärder för ökad jämställdhet är onödiga för vi är ju redan så himla jämställda. Jämställdast i världen faktiskt.

Nu är det slut med det. Kanske har du noterat att politiker ändrat den retoriken till ”ett av världens mest jämställda länder?”

De senaste åtta åren har vi nämligen legat på fjärde plats. Island är en stadig etta och Norge och Finland turas om om silver- och bronsmedalj. I den senaste rapporten vinner grannen i väst över grannen i öst. Allt enligt den årliga Gender Gap Report som ges ut av World Economic Forum.

I år är det alltså inte bara våra nordiska grannländer som slår oss i vår egen paradgren. Rwanda petar ner oss till femteplatsen, främst för att de har blivit bättre än oss på flera olika parametrar. Rwanda har högst andel kvinnor i parlamentet i hela världen och har nästan stängt lönegapet mellan män och kvinnor.

Sveriges kräftgång beror dock inte bara på att andra blir bättre. Vi blir faktiskt också sämre. Av 144 länder hamnar vi på plats 112 (sic!) när det gäller kvinnors hälsa. Förklaringen till den usla placeringen hittar vi troligen i kvinnors ohälsa relaterad till arbetsmiljö, försämrad förlossningsvård, mm.

Gör vi inte något drastiskt får vi nog vänja oss vid att bli omsprungna av länder vi tidigare fnyst åt. Skillnaden är större mellan oss och Rwanda än mellan oss och Nicaragua, som ligger på sjätte plats.

Land        Placering    Andel av gapet som stängts (1 är helt jämställt)

Island              1          0.878

Norge              2          0.830

Finland            3          0.823

Rwanda          4           0.822

Sverige           5          0.816

Nicaragua       6          0.814

Slovenien       7          0.805

Irland              8          0.794

Nya Zealand  9          0.791

Filippinerna    10       0.790

Det är en mängd olika parametrar som mäts inom utbildning, ekonomisk och politisk makt, deltagande på arbetsmarknaden och hälsa. Du kan läsa hela rapporten här


Vill du kommentera? Välkommen till inlägget på Facebook. Gilla oss på Facebook så missar du inga kommande inlägg.

Back To Top
Sök