skip to Main Content

När kvinnor blir varor

Kan ett samhälle som legaliserar sexköp någonsin bli jämställt och fritt från våld?

Det här är en sådan fråga där vi behöver koppla på vår allra största holistiska kapacitet. I samma stund som vi tillåter män (jo, det är mest män) att köpa kvinnor så har vi degraderat kvinnorna till varor.

Vi kan förfäras över att kvinnor kidnappas, luras eller lockas till att bli sexslavar, sk trafficking. Hur kan de få ske? frågar de flesta av oss. Frågan vi bör ställa oss är istället; Varför finns det en marknad? Varför vill vissa personer äga andra personer och utöva sin makt på ett så vidrigt sätt?

Just nu befinner jag mig i New York och idag, måndag, börjar årets CSW (Commission on the Status of Women). En årlig konferens ordnad av FN om jämställdhet i världen.

Igår kväll tjuvstartade vi hos svenska representationen i New York med ett möte om initiativet She Decides.

She Decides är ett fantastiskt initiativ som gör mig sjukt stolt över att vara svensk. När Trump blev president bestämde han att NGOs (Non-Governmental Organizations) som arbetade för kvinnors självbestämmande över sin sexuella hälsa inte längre skulle få bistånd, den sk Global Gag Rule.

Sverige, tillsammans med Holland, tog då ledningen och bestämde sig för att gå in och täcka upp för de förlorade intäkterna, för att arbetet skulle kunna fortsätta . Hurra!

Just i synen på prostitution skiljer sig dock Sverige och Holland och just nu löper vi därmed en stor risk att svenska biståndspengar kommer att gå till organisationer som arbetar för att legalisera prostitution.

En sådan utveckling skulle vara extremt farlig för kvinnor, och inte bara för prostituerade. För det som kan köpas kan också ägas, säljas, stjälas och kontrolleras.

Back To Top
Sök