skip to Main Content
Lars Einar Engström

Tvätt

Att hjälpa till hemma och PMS. (Obs känsliga läsare, det finns en del ironi i texten. Och kom ihåg att Sverige är större än Stockholms innerstad.)

I ett ”jämställt samhälle” så kommer männen framstå som förlorare, ingen tvekan om det. Jamen, mannen går ju miste om en mängd privilegier, får en massa extraarbete (inte minst hemarbete) och konkurrensen ökar när dom söker en chefstjänst. Men männen kommer att vinna en hel del också, säger de som vet. Utvecklas som människor. Växa som vuxna.

En sak vet jag med säkerhet och det är att det finns en enorm glädje i att inte vara en förtryckare. Faktiskt. Ja, det blir lättare att leva. Det känns bättre när jag går till sängs på kvällen om jag vet att jag gjort mitt bästa när det gäller uppträdande, kommunikation och samarbete med andra. Och att jag uppträtt som en normal människa. Och nej, det är inte alla dagar det händer. (Normal förresten? Vad är normalt? Jag vet, farligt ord.)

I ett mer jämställt samhälle kommer vi män att få mindre tid över till vår egen utveckling. Men den tiden kommer vi ju att spendera med våra barn, vår familj och i vårt hem. Roligt! Tyvärr blir det en hel del tråkigt arbete också, som att ta hand om tvätt, handla mat och städa. Trivialt? Inte alls, även om många män som jag träffar utanför tullarna tycker det. Och säger så. Det säger dom sällan innanför tullarna. Jag är säker på att de kvinnor som har huvudansvaret för hemmet, vilket är närmare 99 procent, tycker att det är viktigt att diskutera hur arbetet där hemma fördelas.

Herregud! utbrast ett par bröder på ett ledarskapsseminarium där jag pratade nyligen – ”Herregud, inte kan väl jämställdhet handla om något så simpelt som hemarbete, det måste finnas högre målsättningar, mycket högre! Va fan, en tvätt hit eller dit, det är väl ingenting att bråka om… och jag hjälper minsann till hemma.”

Ja,  många män (inte alls alla) ”hjälper till” någon gång då och då, men däremot skulle de aldrig ta över hela ansvaret. Fast, just ja, det går ju att anlita en städRUT, men å andra sidan, det fråntar ju inte helhetsansvaret från mig… Pappor äter oftare ute än mammor (googla på McDonaldspappa) och tvättar gör män när de blir så illa tvungna (obs läs Sverige nu, män i Sverige). Fast tvätt går ju att lämna in. I alla fall om du bor som jag i Vasastan och har en timlön (när jag föreläser om ojämställda löner) som en undersköterskas månadslön.

”Jamen nu tar ju alla pappor sin del, jag ser dom på stan med barnvagnar”, utbrast min granne häromdagen. (Stan är alltså Stockholm och ”alla” är 25% när barnen är riktigt små).

Ja ja.

Men nu ska ni få läsa något roligt i dessa dystra tider. När min första bok kom ut 2005, så hade förlaget bett några människor att kommentera bokens innehåll och vi tryckte detta i slutet av boken, med godkännande av skribenterna. Så här skrev en ung VD (styrelseproffs idag) och det är ordagrant taget från boken ”En sexists bekännelser”, (2005 alltså, det är inte så länge sedan…):

”Författaren (Lars Einar Engström, jag alltså) berättar om rekryteringsprocesser där han inte tycker att det spelat någon roll om det var en man eller kvinna som anställdes. Detta är ett helt fel agerande i en affärskultur. Att anställa innebär en helhet. Man anställer en person för ett uppdrag, och det kan inte vara irrelevant om kvinnan har tankar på att skaffa barn inom 2 år. Självklart skall detta tas i beaktande vid en anställning. Om denna kvinna har problem med PMS är detta också en aspekt som skall beaktas. Men områdena är tabu att prata om (faktiskt också olagligt). Men det finns ett exempel där en kvinna fick strafflindring i England för att hon hade PMS när hon mördade sin man med en yxa. Hon erkände senare att hon bara ogillade honom när han sov. Men det gav också ett bevis att vissa kvinnor innebär en risk under vissa perioder.”

Tänk om han skrivit så idag. Kraken. Men det kanske inte var så roligt det där citatet, när jag tänker efter.


Lars Einar Engström är författare, föreläsare och konsult. Han arbetar bl. a med rekrytering, mentorskap och organisationsutveckling. Bloggar på IHM och MARC och på Klara K. (Skribentens åsikter är hans egna och representerar inte nödvändigtvis Klara Ks åsikter).

Back To Top
Sök