skip to Main Content

2019 års förebilder prisas av Klara K

Stockholm den 28 november 2019

I samband med Klara K-dagen den 28 november delade Klara K ut årets förebildspriser.

Årets uthållighetspris – Lina Thomsgård
Årets Förebild – Margot Wallström
Årets Ögonöppnare – postumt till Josefin Nilsson
Pingvinpriset – Stina Wollter

En Klara K-förebild ska ha visat på mod, integritet och innovation. Gjort sin röst hörd och tagit en risk för att skapa nytta utanför sig själv och sin organisation.

Se motiveringar nedan.

Årets uthållighetspris 2019: Lina Thomsgård

Räkna, belysa, synliggöra, efterlysa. Räkna, belysa, synliggöra, efterlysa… Med en dåres envishet kombinerat med vänlighet, humor och charm har Lina Thomsgård kavlat upp ärmarna och gjort vad hon har kunnat för att visa att representation spelar roll. Resan började med en Facebookgrupp, har sedan dess blivit en bok och till och med ett museum. I en debatt som ofta blir polariserad har Lina Thomsgård alltid funnit en egen väg till samförstånd och nyfikenhet. Hennes recept är enkelt. Kunskap och kultur hellre än konflikt och konfrontation. För att hon är droppen som urholkar stenen får hon Klara Ks uthållighetspris 2019.

Årets uthållighetspris har med stort tålamod och ännu större envishet vidhållit sitt perspektiv och verkat för förändring under många år.

Årets förebild 2019: Margot Wallström

Att se sin egen makt som en möjlighet att påverka världen till det bättre är själva definitionen av att vara en förebild. I bästa fall får man chansen någon gång i livet. Eller så skaffar man sig en livslång karriär där man kan göra verklig skillnad. För Margot Wallström är ingen arena för liten och ingen för stor. Hon har varit en ledande röst för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter i det internationella samfundet i många olika roller. Tack vare henne finns jämställdhet med i Parisavtalet och tack vare hennes insatser i FN-systemet, har sexuellt våld i konflikter fått status som krigsbrott. Internationellt är hon redan hyllad för sina insatser, men här hemma är kvinnan bakom den feministiska utrikespolitiken en politiker i mängden. Det vill vi ändra på och därför utser vi Margot Wallström till Klara Ks förebild 2019.

Årets förebild har utifrån sin plattform eller maktposition på ett oåterkalleligt sätt förändrat strukturer och attityder i samhället.

Årets ögonöppnare 2019: postumt till Josefin Nilsson

Bakom varje pinne i statistiken fanns en gång en människa av kött och blod. En människa med drömmar och längtan. Ljudvågor av snyftningar, skratt och nynnande som vibrerade i trängseln med andra har lämnat ett evigt tomrum. Oändligt många röster har tystats för gott av någon de älskat. Men så fanns det en röst som vägrade tystas, även efter att det sista andetaget lämnat hennes läppar. Hennes röst använder allas våra kroppar som resonanslåda för att med största möjliga styrka nå ut med sitt budskap: Aldrig igen. 
Med vår pristagares röst i våra celler minns vi hur vi älskade henne och kan enas i sorg, raseri och handlingskraft i kampen mot mäns våld mot kvinnor. Därför går Klara Ks ögonöppnarpris 2019 postumt till Josefin Nilsson.Årets ögonöppnare har förändrat vårt sätt att se på verkligheten genom att lyfta sin fråga och vidga våra perspektiv.

Pingvinpriset 2019: Stina Wollter

Få saker får igång nättrollen som när en kvinna torgför idén att det finns ett större utrymme för henne och andra kvinnor här på jorden än den som normen ger. Tanken att man som kvinna kan älska och älskas eller bråka och ta plats, i vilken form som helst är märkligt nog svindlande för många. För vissa till och med provocerande. Sedan Stina Wollter för några år sedan dansade in i våra hjärtan med ett kärleksbudskap, har hon fått stångas, inte bara med hatare, utan också med plattformen hon valt som sin arena. “Hell hath no fury like a patriarchy challenged!” För sitt mod, sin finess och uthållighet tilldelas Stina Wollter Klara Ks Pingvinpris 2019.

Pingvinpriset ägnas åt dem som står upp för inkludering, medmänsklighet och demokrati även när det innebär att de själva möts av hat och hot.

För mer information, vänligen kontakta:

Camilla Wagner, VD Klara K
Mobil: 070-090 1157
E-post: camilla@klara-k.se

Klara K är en jämställdhetsbyrå som verkar för ett hållbart arbetsliv på lika villkor. Bolaget grundades 2007 och drivs sedan 2015 av Camilla Wagner och Petra Nedfors.


Foton

Marie Nilsson Lind tog emot priset Årets Ögonöppnare, vilket gick postumt till systern Josefin Nilsson.
Foto: Ivan da Silva
Stina Wollter tilldelades Pingvinpriset 2019.
Foto: Ivan da Silva
Lina Thomsgård tilldelades Klara K:s uthållighetspris 2019
Foto: Ivan da Silva
Margot Wallström, Årets Förebild 2019
Foto: Kristian Pohl
Lina Thomsgård, Klara K:s Uthållighetspris 2019
Stina Wollter, Pingvinpriset 2019
Back To Top
Sök